Конфликтът, който може да доведе до излизането на "Фидес" от ЕНП, остана неразрешен

Снимка; Архив

Конфликтът, който може да доведе до изхвърлянето на „Фидес“ от Европейската народна партия (ЕНП) остана неразрешен във вторник след разговорите между унгарския премиер Виктор Орбан и шпитценкандидатът на европейските дясноцентристи Вили Вебер в Будапеща, пише европейската редакция на Politico.

„Моите разговори с премиера Виктор Орбан днес преминаха в конструктивна атмосфера, но проблемите все още не са разрешени“, заяви германският политик пред журналистите в Будапеща.

„Ние все още трябва да оценяваме, все още обсъждаме сред членовете на ЕНП, за предстоящите решения“, каза Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия в майските избори за Европейски парламент.

На 20 март представители на партиите от европейската десница ще обсъждат дали „Фидес“ трябва да остане в блока, след като десетина членки призоваха за изхвърляне на управляващата унгарска партия. Причина за инициативата стана антиимиграционната кампания на фракцията на Орбан, в която основна мишена са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският милиардер Джордж Сорос.

По думите на Вебер е сигурно, че унгарският премиер ще прекрати тази кампания, но посочи, че други, по-широки въпроси, все още трябва да бъдат разрешени.

„Това, което искаме да гарантираме е, „Фидес“ да остане ангажирана с ценностите на ЕНП, а Унгария да остане проевропейска страна, която се придържа към европейските ценности“, отбеляза той.

Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш настоя след срещата, че дебатът в рамките на ЕНП за „Фидес“ е наистина за миграцията. Той обвини критиците на премиера, че искат да изхвърлят партията заради нейните антиимиграционни позиции.

Но той също възприе и помирителен тон, като каза, че кампанията с плакатите е приключила, а освен това отбеляза, че унгарският министър-председател е дал ясно да се разбере на Вебер, че не е искал да нарани никой и е готов да се извини, ако го е направил. Това изглежда изпълнява едно от условията на Вебер за оставяне на „Фидес“ в ЕНП.

Рекламите срещу Юнкер обаче все още можеха да се забележат по улиците на Будапеща и в свързаните с управляващата партия уебсайтове във вторник.

Вебер проведе пресконференцията си в историческа синагога в центъра на Будапеща в жест към еврейска общност. Еврейските групи и други неведнъж са обвинявали Орбан, че използва антисемитски наратив и правителството му практикува ревизионизъм, когато става въпрос за историята на Холокоста в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят