Концерти събират Варна и Дордрехт в Деня на Европа

Концерти във Варна и в холандския й побратим Дордрехт ще бъдат изнесени едновременно и видeни от публиките в двата града в Деня на Европа - 9 май, съобщиха от община Варна.

Културната инициатива е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европа и се провежда по инициатива на двете общини, които от 17 г. си сътрудничат в различни сфери на обществения живот. В морската столица филхармонията на Държавната опера под диригентството на Ян ван Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/ ще представи Концерт за пиано и оркестър №3 от Рахманинов, както и четвърта част от Деветата симфония на Бетовен, позната днес като Химна на Европа.

По същото време в Дордрехт Младежкият филхармоничен оркестър "Филянг" с диригент Лизетте Хармс ще изпълни програма със съвременна музика, включваща и интересна адаптация на хитовото парче "Деспасито". Публиките в двата града ще се насладят на концертите в две части от по 45 минути - на живо и на запис. Чрез видеовръзка приветствия ще поднесат и патроните на културната проява - кметът на Варна Иван Портних и кметът на Дордрехт Ваутер Колф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България