Концерт "Свобода в класиката" на "Genesis Orchestra" в зала "Колодрума" в Пловдив

Многофункционалната зала "Колодрума" в Пловдив ще бъде на 26 март арената на културния проект "Свобода в класиката", който ще представят "Genesis Orchestra" с артистичен директор и главен диригент Йордан Камджалов и хоровият формат на "Музикалната лаборатория за човека" с диригент Мая Василева.

Културната столица на България ще бъде завладяна от мистерията на "Реквием"-а на Волфганг Амадеус Моцарт. Гениален, претворяван векове наред и все още неразбран. Именно с него започва проектът "Свобода в класиката" - музикалният ренесанс на алхимика диригент Камджалов и пловдивската маестра Мая Василева. Техният проект "Свобода в класиката" разбива клишета и излиза извън границите на утвърдените правила. Класиката не е елитарна музика, тя може да бъде достъпна за всеки човек. От любителите на класическата музика до младите хора, до чужденците, които вървят по улиците ни с любопитни погледи, до възрастните хора, копнеещи за един по-вълнуващ ден.

За първи път у нас класически концерт си поставя амбициозната цел да напусне традиционната "обител" - оперите, театрите, камерните зали и да влезе на едно място, твърде необичайно за такъв тип събитие - спортна зала. "Колодрума" в Пловдив ще бъде озвучен от гениалната музика на Моцарт и това може да шокира, да изненадва, но и да буди любопитство и да привлича. Изкуството не губи формата си, силата си, внушението си, когато е извадено от обичайната среда. Напротив, тогава то звучи още по-истинско, твърдят авторите на проекта "Свобода в класиката". Дори на самите афиши е написано, че това е "музикална лектория, неконцерт".

Не концерт, а въвеждане в творческата лаборатория на гения Волфганг Амадеус Моцарт, чийто "Requiem" ще звучи по съвсем нов и нечуван досега начин. (Не)концертът ще бъде излъчван с метода "livestream" и така ще напусне територията на "Колодрума" и ще обиколи света. Към 2500 души, които ще имат шанса срещу 30 лв. да усетят на живо магията на "Requiem", ще се присъединят хиляди от различни точки на планетата. Кодът за "livestream"-а на събитието ще бъде предоставен безвъзмездно на заведения за хора в неравностойно положение - домове за възрастни хора и деца без родителски грижи, психиатрични клиники и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони