Копие на първия ни трибагреник дариха на музея в Монтана

Реплика на Браилското знаме, което се смята за първообраза на българския трибагреник, дариха ученици и учители на Историческия музей в Монтана. Трибагреникът е направен по инициатива на краеведа Йордан Георгиев от преподавателката в гимназията по строителство и архитектура Йолина Йорданова, която привлякла за каузата свои колеги и възпитаници.

Работата по изработката на флага продължила шест месеца, Йорданова първо открила подходящ плат, после и художник, който да изработи щампата. Готовото знаме учениците внесоха със специална церемония в музея в Монтана. „Изключително съм щастлива, че успях да направя моите ученици и колеги съпричастни към идеята. Историята на това знаме все още не е проучена напълно, но нашите деца трябва да знаят за това родолюбиво дело”, каза преподавателката по история Йолина Йорданова.

Трибагреникът, смятан за прототип на националното ни знаме е извезан през 1877 г. от Стиляна Параскевова – дъщеря на съратника на Раковски, Войников и Друмев Иван Параскевов. Върху зеления цвят на лицевата страна е извезан лъв с корона, а над главата му, върху белия цвят има надпис в полукръг „България“. Под лъва върху червения цвят е избродирано „С Божия воля и със силата славнаго рускаго царя напред“. А дръжката е украсена с православен кръст върху повален полумесец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони