Копира ли „Българската Коледа“ конусите на нибелунга?

Конусите на Николай Панайотов в “Пръстена на нибелунга”.

Николай Панайотов няма намерение да води дела за плагиатство

След като гледали благотворителния концерт на “Българската Коледа” по bTV, приятели на известния парижки художник Николай Панайотов го предупредили, че според тях сценографията е копие на неговата за тетралогията на Вагнер “Пръстенът на нибелунга”, която се играе в Софийската опера. Художникът реагира с обида на приликата. На стената си във фейсбук той пише: “БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕДАРИ... КРАЛИ! Виждаш произведението си ачик-ачик на сцената безсрамно откраднато и се чувстваш виновен. Горките имитатори, ти си ги блокирал, нищо свое не могат да измислят?”

Сценографката на Коледния концерт Златна Михайлова заяви пред “Труд”, че не е копирала работата на Николай Панайотов, макар в процеса на работа да е отчела сходството. “Моите са криви, несъразмерни, по-големите са начленени на две или три места. Докато работех по проекта се сетих да проверя за снимки с неговите конуси, но не съм гледала оперите, които Карталов е поставял. И реших, че конусите са достатъчно различни и в достатъчно различен контекст.”

Художникът не е съгласен: “Тук просто има copy-paste на сценография... Да кажем - адаптация... Да кажем... заимстване”, коментира той. По-късно призна пред репортер на “Труд”, че “понеже това имитиране е “буквално” и ядосани зрители от залата ми пратиха снимки, в това видях вулгарно претупване, бързешката скалъпено с много пошло общо оформление. Този съществуващ вече отпреди мой чист сценографски образ от Вагнер стоеше като “косъм в супата”, заобиколен кичозна бъркотия. Това ме ядоса и ме накара да реагирам.”

“Пътят, по който се стигна дотук, е доста банален - обясни Златна Михайлова. - Задачата ми беше да разделя сцената на два сета - за изпълнителите и за интервютата. Миналата година аз също бях художник на сцената и разработих идеята с двуизмерна гора, елхички, като изрязани от картон. Сега режисьорът поиска да направя нещо подобно, но по-стилизирано и триизмерно.”

В крайна сметка Николай Панайотов допусна, че заемката на идеята му може да е била несъзнателна. “Образи от моите конуси доста се въртяха в медии и навсякъде, а и аз показвам отдавна всякакви вариации, напълно е възможно да са “пробили” несъзнателно в идеите на други и да го считат вече за обща собственост. Но аз се чувствам неловко да има скандал около все пак благородна инициатива за дарителство - допълни г-н Панайотов. - Не бих търсил права, бих си “подарил” правата за кауза за деца, независимо в какъв контекст е.”

Тазгодишното издание на “Българската Коледа” събра близо 2 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура