Кораби товарят жито за Западна Европа

Новата технология за зърнени товари, която е без аналог и струва над 220 хиляди лева.

Над 655 хиляда тона зърно са изнесени през терминалите на най-големия порт от началото на 2019

Българските фермери вече са напълнили магазиите на най-голямото у нас морско пристанище Варна с тазгодишната реколта, основно пшеница, както с товари от царевица и слънчоглед, стара реколта. От началото на годината до сега през терминалите на „Пристанище Варна „ЕАД са изнесени над 655 хиляди тона зърнени товари, съобщиха от пресцентъра на порта за „Труд”.

Традиционно повечето от тях-близо 450 хиляди тона са обработени на пристанище Варна –Изток. В момента се товарят два кораба, които ще изнесат над 60 хиляди т пшеница предимно за страни от Западна Европа.

На рейда пред морския град изчаква друг кораб, който ще натовари други 25 хил. тона.

От пристанището отчитат минимален спад на износа, който се обяснява със състоянието на международните борси и с изчакване на по-добри цени.

Държавното пристанище е внедрило нова технология за обработка на зърнени товари. На терминал Варна - Запад вече функционира специална машина, която осигурява пълнене на контейнери с насипни товари. За клиенти от Далечния Изток вече са изпратени над 250 тона нахут в контейнери. С новата автоматизирана машина през следващите седмици ще бъдат контейнеризирани още над 500 тона от този товар, а клиентите на порта вече проявяват сериозен интерес към машината. Изграденото съоръжение няма еквивалент в друго българско пристанище.

Инвестицията възлиза на 220 хил. лева. С придобиването на съоръжението, пристанището предоставя изцяло нов вид услуга за контейнеризация на насипни товари. Системата позволява разтоварване на насипни товари от тежкотоварни автомобили и от тях в 20-футови контейнери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони