Коранът влиза в детските градини и началните училища в Турция

Изучаването на Ататюрк се ограничава силно, Дарвин отпада

Усилията на турското министерство на образованието да подчинят училищата на религията вече обхващат и началния етап, районните мюфтийства и местните просветни дирекции подписаха протоколи за съвместната си работа.

В новата стратегия за образованието е предвидено ислямът да бъде задължителен предмет в 4-и клас, но с подписаните протоколи по места в цялата страна възрастта на обхванатите деца слиза до 4-годишните, съобщава БГНЕС. В протоколите е отбелязано, че те са насочени към предучилищното и началното образование с цел духовното и културно развитие на учениците.

Мюфтийствата ще осигуряват преподаватели за задължителното обучение по религиозна култура и етика. В документите се посочва и нормативът – в началното училище по 6 часа седмично, в 2-и и 3- и клас ислямът ще се изучава като свободно избираем предмет по 2 часа в седмицата.

Планират се тематични екскурзии на децата до джамиите, а изучаващите активно Корана ще получават специални награди от школските директори. Предвидена е и възможност на родителите да избират дали детето им ще изучава исляма.

„Според подписания протокол за сътрудничество между регионалната дирекция по образованието и мюфтийството в Анталия се планира децата на възраст от 4 до 6 години да изучават Коран. Сложете отметка на квадратчетата според желанието си и посочете имената на ученика“, гласят инструкциите на анкета, разпространявана в Анталия, в която родителите трябва да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса дали желаят децата им да бъдат включени в религиозното обучение.

Интензивно се увеличава и броят на детските градини, обвързани с Дианета (дирекцията по вероизповеданията с ранг на министерство в Турция), които се наричат "религиозна ясла". Миналата година питомците в тези градини бяха 1,7%, а през тази те се увеличиха до 3,6%.

Държавата финансира изграждането на джамии във всичките над 80 университети на територията. Планът е оттук нататък всеки квартал с население от 5 000 души /досега условието беше за 50 000 души/ да разполага с религиозен образователен център.

Проектът предвижда силно ограничаване на изучаването на Ататюрк и кемализма, еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология.

Този проект бе лично одобрен и подписан от Реджеп Ердоган. Докато през 2002 г. гимназиите по ислям бяха 450 със 71 000 ученици, през 2017 г. 517 000 деца се обучават в 1 408 средни духовни училища, а повече от ясно е, че броят им ще расте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа