Корбин с 5 условия за подкрепа за Брекзит

Лидерът на лейбъристите формулира конкретни идеи

ЕС отново настоя, че няма да предоговаря постигнатото споразумение

Левицата иска членство в митническия съюз

Лидерът на опозиционната във Великобритания Лейбъристка партия Джереми Корбин изпрати открито писмо до премиерката на страната Тереза Мей, в които формулира пет конкретни искания, за да подкрепи споразумение с ЕС за Брекзит, предадоха британските медии.

Посланието идва след разговорите на четири очи, които двамата проведоха миналата седмица в контекста на търсенето на решение за сделката след отхвърлянето на текста от камарата на общините на 15 януари.

В писмото си Корбин призовава правителството да преработи политическата декларация, която отразява намеренията за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания и да обедини новите текстове в закон, който да гарантира, че тези параметри ще бъдат спазвани от всеки следващ премиер на страната. Сред предложенията са гарантиране на “постоянен и разбираем митнически съюз, който да обхваща цялата територия на Обединеното кралство”, тясно сближаване с Единния пазар на ЕС посредством “споделени институции” и недвусмислени споразумения за бъдещите отношения в областта на сигурността, като например използването на Европейската заповед за задържане.

Междувременно в Брюксел Тереза Мей проведе серия непродуктивни срещи с европейските лидери, на които за пореден път й бе натъртена позицията на ЕС, че споразумението с Брекзит не подлежи на предоговаряне. За сметка на това председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е уверил Мей, че 27-те са готови да работят върху текста на съпътстващата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни пък предупреди след срещата си с Мей, че излизането на Великобритания от ЕС безсделка ще бъде катастрофа - хуманитарна и икономическа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа