Корейски „Паразит” порази Холивуд (обзор)

Екипът на “Паразит” бе посрещнат с бурни аплодисменти.

Филмът на Пон Джун Хо с историческа победа на Оскарите

Хоакин Финикс и Рене Зелуегър с отличия за главна роля, първа актьорска статуетка за Брад Пит

Елегантност и класическа мода доминираха пред екстравагантните тоалети на червения килим

Изненадващо южнокорейската социална сатира “Паразит” стана големият победител на 92-ата церемония по връчването на наградите “Оскар”. Седмият пълнометражен филм на Пон Джун Хо влезе в историята като първата неанглоезична творба, отличена с наградата в най-желаната категория - за най-добър филм. Той се пребори за нея в година с признато силна конкуренция от страна на “Иралндецът”, “Имало едно време в Холивуд”, “Пълно ускорение” и считаният за фаворит “1917”.

“Паразит” спечели най-много статуетки - общо четири, като Пон Джун Хо получи “Оскар” за най-добър режисьор. Той победи в категорията големи имена като Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Сам Мендес и Тод Филипс. В словото си Джун Хо заяви, че би искал да раздели трофея на пет заедно с всички номинирани.

“Паразит” получи приза в оспорваната категория с променено име - за международен, вместо досегашното чуждоезичен филм. Лентата бе отличена и за “Най-добър оригинален сценарий”.

Със 178 награди и 186 номинации от различни церемонии “Паразит” вече е позициониран на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на сайта IMDB.

Хоакин Финикс

“Бил съм егоистичен, труден за работа. И съм благодарен, че толкова много хора в тази зала са ми дали втори шанс. И мисля, че това е най-доброто в нас - когато се подкрепяме взаимно, не когато се укоряваме за минали грешки, а си помагаме в израстването, в обучението, когато се направляваме към изкуплението”

В своята реч изявеният екоактивист каза още, че мисията на известните е да защитят правата на онеправданите и да дадат гласност на безгласните.

Съвсем очаквано американецът взе отличието за най-добър актьор за своя драматично реален и обезпокояващ образ на тъжния клоун, който се превръща в злодей “Жокера”. Финикс беше категоричен фаворит на публиката и критиката и по всичко личи, че са си стрували усилията да свали 23 килограма за ролята си. Това е неговият първи “Оскар”, при четири номинации досега.

Изненади нямаше и при наградата за най-добра главна женска роля.

Рене Зелуегър

Американката бе отличена за образа на Джуди Гарланд

„Джуди Гарланд не получи тази чест в нейното време. И аз съм сигурна, че този момент е продължение на честването на завещаното от нея. Мис Гарланд, вие наистина сте сред героите, които ни обединяват и определят. И това е за вас”.

Отличията за поддържаща роля заслужиха:

Брад Пит

за “Имало едно време в Холивуд” и Лора Дърн за “Брачна история”.

Това е първият “Оскар” за 56-годишния Пит като актьор. (Силует на Брад Пит - на стр. 32) През 2014 г. той спечели статуетка като продуцент за “12 години робство”.

“Казаха ми, че имам само 45 секунди тук, което е 45 секунди повече отколкото Сенатът даде на Джон Болтън тази седмица! Мисля, че Тарантино трябва да направи филм за това, та възрастните да направят каквото трябва. Истината е, че всичко това е за Куентин Джером Тарантино. Ти си оригинален, единствен, без теб филмовата индустрия щеше да е едно много по-скучно място”, каза Пит в речта си.

Розово и бяло доминираха в тоалетите на холивудските звезди на червения килим. Тази година голяма част от тях заложиха на бляскави, стилни и по-скоро класически, вместо екстравагантни визии.

Тоалетът на Реджина Кинг един от най-елегантните на червения килим. Актрисата избра асиметрична рокля на “Версаче”. Комбинация от розово и черно бе изборът на наградената Лора Дърни. Тя спази призива на организаторите да се изберат вече носени тоалети като облече вечерна рокля на Армани, която сложи и при дебюта си на Оскарите в началото на 90-те. Гал Гадот пък блесна с комбинация от черна дантела с дълъг ръкав и розов шлейф на “Живанши”.

Десетгодишната дебютантка на червения килим Джулия Бътърс бе в дълга рокля в бонбонено розово на Кристиян Сириано. Тя си носеше сандвич с пуешко и обясни “Не харесвам част от храната тук”.

Скарлет Йохансон, която бе номинирана в две категории, бе сред най-красивите с рокля без презрамки на “Оскар де ла Рента” в цвят шампанско.

 

Пълен списък на победителите:

Режисьор - Пон Джун Хо за “Паразит”

Актьор - Хоакин Финикс за “Жокера”

Актриса - Рене Зелуегър за “Джуди”

Най-добър филм - “Паразит”

Поддържаща женска роля - Лора Дърн за “Брачна история”

Поддържаща мъжка роля - Брад Пит за “Имало едно време в... Холивуд”

Пълнометражна анимация - “Играта на играчките 4: Пътешествието”

Късометражна анимация - “Космата любов”

Оригинален сценарий - Пон Джун Хо за “Паразит”

Адаптиран сценарий - Тайка Уайтити за “Джоджо Заека”

Късометражен игрален филм - Тhe neighbors window

Сценография - “Имало едно време... в Холивуд”

Костюми - “Малки жени”

Документален филм - “Американска фабрика”

Документален късометражен филм - “Learning to Skateboard In A Warzone (If You A Girl)”

Звукови ефекти - “Пълно ускорение”

Звуков мишунг - “1917”

Операторско майсторство - “1917”

Монтаж - “Пълно ускорение”

Визуални ефекти - “1917”

Грим и прически - “Бомба със закъснител”

Международен филм - “Паразит”

Музика - “Жокера”

Песен - „(I’m Gonna) Love Me Again” от “Рокетмен”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино