Коригираха формулата за ТЕЛК

Промените от 2018-а предизвика недоволство сред хората с увреждания. Снимка: Булфото

Ощетени са били част от лицата

Новата наредба е качена за обществено обсъждане

Министерството на здравеопазването пусна за обществено обсъждане проекта за изменение на Наредбата за медицинска експертиза. Той предвижда ТЕЛК комисиите по нов начин да изчисляват формулата за инвалидност. Корекциите се наложиха по настояване на представителните организации на хората с увреждания, според които има ощетени след предходната промяна, извършена през август 2018 г.

Настоящите корекции на здравното ведомство предвиждат, ако две заболявания носят общо 50% инвалидност на дадено лице, към тях да могат да се добавят още 20% от придружаващи здравословни проблеми. Целта на наредбата е да се установи и по-добър контрол върху работата на ТЕЛК.

Досега формулата за медицинска експертиза беше събиране на процента на заболяванията да се прави единствено, ако водещата диагноза води до 80% инвалидност, а придружаващите - над 50%. Според анализ на здравното министерство обаче това е водело до постановяване на по-нисък процент инвалидност от страна на ТЕЛК при близо 8% от лицата. Според организациите на хората с увреждания пък този процент е 14.5.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България