Корнелия Нинова: Безпринципно е правителство, подкрепено от всички партии

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова определи като дума на 2018 г. - "скандал", а през последните 12 месеца, според нея, могат да бъдат отличени две значими събития. По думите й това са протестът на майките и събитията около Истанбулската конвенция. "Голямата победа при протеста на майките беше събуждането на гражданска енергия, солидарност и съпричастност във всички хора към тяхната болка. Същите процеси видяхме и при Истанбулската конвенция. Там те прераснаха в единение между църква, политици и учени", заяви Корнелия Нинова пред Дарик радио.

"Преди две години, когато пледирахме за еднакво качество при храните, това беше определено като антиевропейско поведение. Днес, тази кауза е знаме на много политици от целия политически спектър. Сега се твърди, че да си срещу Истанбулската конвенция е антиевропейско. Антиевропейско ли е да защитаваш българската Конституция, семейните ценности и народопсихологията на българското общество? Мисля, че не е", коментира Нинова. По думите й конвенцията е имало тежки текстове, които касаят децата, и с които от БСП не са съгласни. "Това е една от най-трудните ни битки за годината, защото срещу нас бяха не само традиционните ни опоненти в лицето на ГЕРБ, но и ПЕС. Имаше и вътрешен натиск, и външен натиск от Европа на други равнища", каза председателят на БСП.

"Не отидох на Конгреса на ПЕС в Лисабон, защото много пъти заявих позициите ни на цялото европейско политическо семейство. Тя припомни, че в България е била изпратена и мисия от ПЕС, която да убеждава БСП в противното. "Удържахме на натиска. В Лисабон, заедно с Истанбулската коннвенция и пакта за миграция, едновременно в общ пакт, трябваше да гласуваме за младежка политика, за социална Европа, за демокрацията, за бъдещето на Европа. Нямаш избор - или гласуваш всичко общо в пакет, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация", допълни Нинова. "Извън това, моето неприсъствие там е знак на несъгласие. Ако бях там, каквото и да бях казала - те са го чували много пъти от мен. Нямаше да бъде толкова силен знак, колкото личното ми неприсъствие", коментира Корнелия Нинова. По думите й по този начин е изразила несъгласие- от БСП няма как да се съгласят. По този начин са призовали да бъде уважавано различното мнение, защото то стои в основата на демокрацията.

По повод европейските избори, Корнелия Нинова заяви: "Ние имаме различно мнение от това на общото ни семейство, не за пръв път, не по един въпрос". По думите й от БСП ще призоват да се гласува за представителите в листата им с обяснението, че в Европейския парламент те ще отстояват позициите, които БСП е отстоявала. "На същото мнение по въпросите за Истанбулската конвенция и Пакта за миграция са и други леви партии в ЕС - Полша, Чехия, Словакия", подчерта Нинова. "Когато бях на среща с колегите лидери от Вишеградската четворка в Будапеща, стана кризата с външния министър на Словакия заради пакта за миграция. Подобна е ситуацията и в Белгия", допълни тя. По думите й тези две теми не са партийни и има различни мнения както в лявото партийно семейство, така и в ЕНП. Тя коментира, че такъв пример е пакта за миграция при десните, които го подкрепят в Европа, но българското правителство не е отишло на срещата в Мароко. "Това са две теми, по които не трябва да се делим идеологически. Имаме достатъчно възможности да спорим по други въпроси", завърши Нинова.

Председателят на БСП коментира, че технически и организационно Българското европредседателство е било издържано добре, но като резултат в политиките, включително и за България - не. "Например точно по време на нашето председателство възникна големият проблем около пакета "Макрон", който приключи с лошо решение преди седмица. Можехме много по-силно да търсим съюзници в по-малките държави от Централна и Източна Европа срещу големите, които наложиха своя интерес в тези решения", коментира тя.

"Със Сергей сме на едно мнение по темата за Шенген - България трябва да бъде напълно приета в Шенген по суша, по вода, по въздух", каза Корнелия Нинова. Тя допълни, че по повод Еврозоната от БСП никога не са вземали решение "против" влизането, а е предложено да се обсъди по време на най-високия им форум.

"Безпринципно е правителство, подкрепено от всички партии. Няма как да стане", това каза Нинова по повод програмния кабинет, коментиран от Доган. По думите й такова правителство се прави на базата на приоритети и програма. "Къде е тази прогама при другите партии? Ние излязохме с "Визия за България" - без да са я чели, ГЕРБ започнаха да говорят срещу нея", коментира Нинова. "Имаме сериозни програмни различия и с ДПС. Те никога няма да приемат да се отмени плоският данък - ние този път твърдо ще стоим зад това. Никога няма да приемат и нашето решение за промяна в здравната система и държавното и общинско здравеопазване - те искат много здравни каси, демонополизиране на здравната каса. Видно е, че не можем да направим програмно правителство. Това е размиване на отговорност", категорична бе Корнелия Нинова.

По повод купуването на бойния самолет F16, Нинова коментира, че не са ясни новите условия, а по повод Турски поток, председателят на НС на БСП отбеляза, че БСП е подкрепила решението в парламента.

По темата за проверка на пътищата, за която от БСП настояват, Нинова заяви, че за значимостта на искането им свидетелства конкретно събитие - едрият бизнес, който протестира срещу опозицията. "Кой им даде този съвет - да изкарат 1000 машини срещу искане за проверка, прозрачност и борба с евентуална корупция? Това не се е случвало в политическата история на България - едър бизнес срещу опозиция в запазване на статуквото и искане на оставки на опозиционни депутати по повод настояването им за проверки", заяви тя. Нинова поясни, че това е доказателство, че БСП не иска да бори корупията само на думи и че ще изведе този въпрос докрай.

По повод писмото на Станишев до БСП, Корнелия Нинова каза, че е било много хубаво и съдържателно. "То е за бъдещето, за изборите в България, за кондицията на левицата в Европа", обясни тя.

По темата за промените в закона за изповеданията, Нинова разказа, че идеята за този законопроект е възникнала при президента Радев на Консултативен съвет по национална сигурност. По думите й законопроектът е бил направен и подписан от всички. Между първо и второ четене са били внасяни допълнителни текстове от Йордан Цонев и Цветан Цветанов. "Никой не пита третия вносител - БСП. Срещнахме с патриарх Неофит и ръководството на Българската православна църква - той ни обърна внимание кои текстове са неподходящи. Поискахме становището по всички текстове на Българската православна църква и обещахме БСП да се придържа към написаното и да го подкрепим. Това и стана. Взехме становището и в залата гласувахме по начина, по който те искаха", обясни Нинова.

"Научих много нови неща през 2018 г. Едно дете ме научи да правя оригами. Детето е с увреждания. Тези два часа ми дадоха много, различно е и не мога да го обясня", каза Нинова. По повод научно-изследователски кораб на България, тя коментира, че такова решение ще бъде подкрепено от БСП, защото науката и образованието ще ни извадят от състоянието, в което се намираме.

Думата на 2019 г. е "възможност", заяви Корнелия Нинова. Възможност да върнем Европейския съюз към изконните му ценности, тъй като ни предстоят европейски избори, възможност да променим България и възможност всеки да промени живота си към по-добро, ако бъде активен и има свободата да говори.

Тя пожела хубави празници, топлина, уют и здраве на слушателите. "Дано 2019 г. да е мирна и по-добра за България", заключи Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика