Нинова: Бизнесмени, затворете си портфейлите, БСП не се продава

Снимки: Денислав Стойчев

„Лобита задвижиха интересите си за председател на партията. На тези бизнесмени искам да кажа от тук, защото не ходя в кабинетите им - наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа!“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова по време на конгреса на партията. „Казвам ви го смело - БСП не се продава, не е стока, а кауза. Ако можете да купите 10-20-30 търговци в храма, то в него стоим стотици хиляди, които не се купуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре“, допълни Нинова.

„В момента сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за нея има много, но поводът за нея съм аз. След загубата на Европейските избори, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари“, обясни тя. Нинова подчерта, че решението й да подаде оставка и действията й свързани с него са били не театрален акт, а премислено решение. „Най-лесно ми беше, другари, след загубата да прехвърля отговорността на вас, и да си остана председател. Моята представа за модерен европейски политик не ми позволи да се крия зад колективна отговорност“, уточни Нинова.

Тя посочи, обаче, че при заявлението си за оставка е направила грешката да не прецени последствията си от него.

„Националния съвет блокира процедурата за пряк избор. Видях как за седмици всички пороци на политическата класа, на натиска и парите, мощно нахлуха в БСП. И в най-лошите си прогнози не съм допуснала, че с това си решение мога да отприщя такъв бент. Започна личното очерняне на мен и семейството ми, а аз не казах нито една лоша дума за другарите си, за да се съхрани партията“, каза още Нинова.

Според нея през този период се е усилил натискът да се спре промяната в БСП и партията да се върне в позицията отпреди три години. Пусната е била и машината за фалшиви новини. „Стигна се до низостта да ви излъжат че са откраднали парите от партийната субсидия. В секретариата е внесен документ за всеки изхарчен лев откакто съм председател“, обясни Нинова. Тя съобщи и, че върху делегати е упражняван натиск да гласуват срещу нея. „Битката за лични интереси и реваншизъм стигна дотам, че някои другари предложиха промени в характера на нашата партия. Казват, че подменяме идеологическа си идентичност и ставаме лидерска партия. Внушенията за еднолична власт не почиват на никакви факти“, каза още Нинова. „Другото обвинение е, че сменям идеологията дойде с аргумента, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция е отстъпление от лявата идея“, допълни Нинова. Тя изрази и опасения, че една криза на върха в партията би попречила на представянето й на местните избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика