Корнелия Нинова: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

„Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза още Нинова.

По думите й през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, каза още лидерът на БСП.

Нинова заяви, че БСП предлага и мярка, касаеща Наказателния кодекс. „Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Това, което е известно в обществото като деца раждат деца, просто трябва да спре. Начинът, който предлагаме това, е да се засилят наказателните мерки в Наказателния кодекс за такива лица. В момента в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба и т.н. Това не е достатъчно наказание както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова допълни, че БСП ще внесе законодателните си иницаитиви за интеграцията на ромите следващата седмица. Лидерът на БСП посочи, че мерките са разписани и в проекта „Визия за България“.

Ще продължим да внасяме всичко, което е необходимо в българското законодателство срещу насилието над жени, допълни.

На въпрос какво ще предложи за защита на жените от насилие, предвид това, че БСП е против Истанбулската конвенция, Нинова отговори, че престъпността е престъпност и криминалното деяние е такова, независимо кой го извършва. „Решението на това е пълно прилагане на Наказателния кодекс, където има предвидено наказание за извършване на криминално престъпление. Екшън планът е изпълнителната и съдебната власт да започнат да прилагат кодекса такъв, какъвто е“, допълни лидерът на БСП.

Тя посочи, че работата на законодателите е да увеличат наказанията за престъпленията. „Що се отнася до Истанбулската конвенция и насилието над жени. Оставаме си на същата позиция – против ратификацията на Истанбулската конвенция заради третия социален пол и джендър идеологията“, обясни лидерът на БСП и припомни, че партията вече е внесла няколко законодателни поправки срещу насилието над жени и те са били приети от Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България