Корнелия Нинова: ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото

ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени модели и системи, които да доведат до по-добър резултат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова време на представяне на проекта на бюджет за 2018 г., изготвен от БСП .

Председателят на Съвета по здравеопазване към Националния съвет на БСП доц. д-р Асен Златев добави, че бюджетът на БСП е конкурентен, тъй като в него се предвиждат два пъти повече в средства за сектора "Здравеопазване".

„Те са записани точно – 985 млн. лв., от които половината са за покриване дълговете на болниците, които непрекъснато растат, а качеството непрекъснато пада. Другата половина - за да се задържи не статуквото, а да се промени цялостният модел – въвеждане на регионална здравна карта, която да отговаря на нуждите на населението. Не сега болните от крайграничните райони, да не могат изобщо да стигнат до университетските болници“, допълни доц. Златев.

Експертът Пламен Милев допълни, че до този момент всяка година БСП е изготвяла алтернативни бюджетни политики. Той поясни, че в бюджета си БСП залага по-справедливо разпределение, а не после да има излишъци, които да се разпределят на тъмно.

„От друга страна следва да обърнем внимание наистина на фрапиращите неравенства, до които се натъкнахме, изготвяйки нашите прогнози. По данни за месец юни от 2, 950 млн. работещи, 2, 890 млн. души са със средни доходи в размер на 670 лв. В същото време 8 600 работещи са със среден месечен доход 25 хил. лв. Или разликата между най-богатите работещи и не най-бедните, а всички останали, е 37 пъти“, обърна внимание експертът.

Той поясни, че именно водени от това БСП предлага данъчна реформа. Той посочи, че в резултат на тази данъчна политика над 1 млрд. и 300 хил. лв. ще останат в населението, което допълнително ще увеличи потреблението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България