Корнелия Нинова: Да не заменяме с бежанци сънародниците си, които изгонихме в чужбина

Да не заменяме с бежанци сънародниците си, които изгонихме в чужбина, нека постъпим като държавници, а не като партийци. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

„Бих искала днес да поставим на вашето внимание най-горещата в момента тема в Европа, която ще има последици и то дългосрочни за България. Европа отново е пред миграционна криза, Европа се раздира от противоречия. На 28 юни предстои среща на върха, която ще се проведе на фона на следната бурна и тежка за всички ни ситуация“, каза Нинова. Тя припомни, че Италия и Малта са забранили плавателен съд с мигранти да се доближат до техните брегове, а в Германия има политическа криза заради противопоставянето между Ангела Меркел и вътрешния министър по темата за мигрантите. „Той й е поставил ултиматум от две седмици или да реши въпроса, или той ще нареди затваряне на границата и връщане на мигрантите“, поясни Нинова и допълни, че поради безизходица Жан Клод – Юнкер свиква среща.

„Тук дойде нова изненада от вчера. Вишеградска четворка заявиха, че ще бойкотират срещата на г-н Юнкер“, каза Нинова. „Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерски съвет. Уважаеми коалиционни партньори, вас някой пита ли ви?“, попита Нинова. „Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?“, попита Нинова.

Тя зададе вапроса дали за пореден път ще послуша канцлера Меркел. „Уважаеми колеги, моля да не реагирате първосигнално, призовавам ви да мислим не партийно, а държавнически“, каза Нинова. Тя заяви, че всички казват, че са сгрешили по отношение на мигрантите. „В основата на тази политика стоеше г-жа Меркел. Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим. Ние искаме Европа единна и здрава“, заяви Нинова. Според нея алтернатива има. „Г-н Борисов не желае да информира българите каква позиция ще заеме“, каза Нинова и заяви, че БСП ще информира европейските лидери и институции за своята позиция по отношение на мигрантите.

„Сигурно ще кажете защо опозицията го прави, това никога е било. Става въпрос за България, за българския национален интерес и за спасяването на Европа. Винаги сме имали ясна позиция от 2013 г. и тя ще бъде изразена и пред народа, и пред европейските лидери. Вие казвате, че трябва да осигурим работна ръка чрез бежанци. Всички в годините на прехода направихме грешки, с които изгонихме нашите сънародници навън. Да не ги заменяме с бежанци. Пак заради наши грешки се топим“, каза Нинова.

Тя призова да се предприемат мерки за българските семейства и българските млади хора. Нинова припомни, че БСП има решение от 2011 г. на Националния съвет на БСП. „Най-главната цел е да не избегнем превръщането на нашата страна и Балканите в бежанска зона, буферна зона. България трябва да защити своите национални интереси, а те са вместо пари за интеграция, пари за връщането на там, откъдето са дошли. Нека се отнесем сериозно като българи, а не като партийци. Ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, за българските деца“, заяви лидерът на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика