Корнелия Нинова: Искаме оставката на Димитър Главчев, защото НС не работи пълноценно

Искаме оставката на Димитър Главчев като председател на Народното събрание, защото парламентът не работи пълноценно, за да прикрие липсата на управленска програма. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител.

„Причините да поискаме оставката на председателя на НС са две. Първата – Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици. Правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма, която да изпълни със смисъл работата на Народното събрание. По-лошо най-вероятно докрая на тази сесия през юли няма да има такава. Твърдим го, защото разполагаме с писмо на г-жа Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя до всички министри до администрацията, в което иска от тях да представят законодателни инициативи, които да послужат за изготвяне на управленска и законодателна програма. Срокът, който им поставя е юни“, каза Нинова и посочи, че докато те бъдат разгледани и подготвени ще изтече срокът на тази парламентарна сесия. По думите й през това време Народното събрание не е взело никакви съществени решения за тези, които са гласували и са ги изпратили тук с някакви очаквания.

„Вие се занимавахте с други проблеми. Опитахте да решите проблеми на едни хора със законопроекта за опазване на земеделските земи. Слава Богу, спряхме ви“, каза лидерът на БСП. „Ние внесохме законопроект за изменение на Наказателния кодекс, за да отпадне маловажния случай, законопроект за Закона за храните, Закон за ГПК, Кодекс за социално осигуряване да се преизчислят всички пенсии, Закон за българският жестомимичен език и редица други“, каза Нинова. По думите й тези законопроекти обаче не се разглеждат нито в комисии, нито в зала. Работим по 20 минути на ден. Тя посочи, че ГЕРБ нямат програма и затова не гледат тяхната програма, за да прикрие фактът, че имат алтернатива.

По думите й състоянието, което се намира парламентът, срива авторитета на институцията. „Нека всеки от нас да си помисли това, което обещава от кампанията и това, което правим вече 6-та седмица тук“, заяви лидерът на БСП. Не желаем да даваме повод определението, което премиерът Борисов даде преди години да се изпълни със съдържание. А то беше, че народните представители са безделници . Може би това е целта на днешното ви поведение - върху парламентът в парламентарна република да се сложи печат на безделници. Изпълнителната власт да се фаворизира и да се внуши на обществото, че там се взимат решения. Не не е там, би трябвало да е тук“, зави лидерът на БСП. По думите й това е работа на председателя на НС.

Тя поясни, че с четири декларации близо 1 млн. българи са определяни като небългари, убийци и са пращани в Северна Корея и Сибир. „Председателят на Народно събрание грубо нарушава правилника, който по силата на Конституционния съд е закон“, заяви Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика