Корнелия Нинова: Конгресът ще продължи промяната в БСП

„На Конгреса ще продължим промяната, която започнахме миналата година през август с издигането на Румен Радев за президент. Ще дадем сериозен знак за промяна в БСП, която да доведе и до промяна в България“. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че партиите трябва да покажат на практика, че се променят. „В отговор на това което хората казаха и на референдума, и на изборите, и желанието за промяна- ние я предлагаме. Вече сме доказали, че можем да направим тази промяна“, аргументира се председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя призова в кампанията да не се гледат само думите, а и кой какво е правил, когато е можел да управлява. Нинова обясни, че едно от предложенията в платформата, която ще бъде гласувана от Конгреса, е за освобождаване на младите семейства от лихвите по кредитите, за да си купят жилище, което БСП е правила и през 2008г. „Не обещаваме на едро, а стъпваме на опит“, поясни тя.

Корнелия Нинова подчерта, че без производство и то българско, нищо друго няма да има смисъл. По думите й то създава работни места, осигурява данъци, от които да има пари за образование, за здравеопазване. „Затова искаме да създадем фонд „Индустрия“, с който да се финансират производствени предприятия, не услуги, не фонтани и не стадиони“, обясни лидерът на БСП. Тя подчерта, че са се надигнали много обвинения, че това било социалистическо и демоде. „Юнкер откога стана социалист и планът Юнкер, който е същият, демоде ли е?“, попита Нинова. Като друга мярка лидерът на БСП посочи намаляването на данъците върху доходите на работещите родители с 50 лева на дете. Корнелия Нинова каза, че всички тези мерки, които БСП е заложила в свята платформа, са 1,900 млрд.лв. на година и това може да се направи със сегашния финансов ресурс на България, но разпределен по различен начин. Председателят на БСП каза, че който разсъждава в политиката с хоризонт за 4 години- не мисли като лидер, а като човек който иска власт и кражба. „Демографската катастрофа е тежък проблем и иска хоризонт от 50 години. Трябва да гледаме напред, за да си спасим народа от изчезване“, подчерта лидерът на левицата. Тя заяви, че БСП застава зад каузата- България 8 милиона и нито един под или на прага на бедността. По думите й това е цел за национално съгласие- и който и да дойде на власт, да знае, че трябва да работи за нея.

Корнелия Нинова открои едно от предложенията за промени в Устава на партията, предпоставка за промяна- ограничението от 12 години за народните представители. „Тези хора ще продължат да са ни нужни със своя опит, те ще са до нас в партията. Това е отговор на желанието на хората за промяна на лицата в политиката“, обясни тя. Нинова посочи и друго предложение - лидерът да има само 2 мандата и да се избира пряко от всички членове. Лидерът на БСП очаква разгорещена дискусия по време на Конгреса по тази предлагана промяна, но изрази увереност, че в крайна сметка партията е готова да я приеме, без да доведе до разделение. Корнелия Нинова изтъкна, че и по време на конференциите има подкрепа за промени в платформата и устава.

Корнелия Нинова заяви, че с първите си действия като президент Румен Радев е доказал, че е човек на думата, последователен. „Каквото каза в кампанията, го прави с първите си действията“, каза председателят на БСП. Като пример тя посочи силната му среща в Брюксел, с която с разбил всички манипулации, че той ще отклони България от европейския й курс, но и на която с характер е заявил , че санкциите срещу Русия са вредни и за България ,и за Европа, което е заявявал и в своята кампания. Във вътрешен план Нинова посочи ветото му върху закона за концесиите. „В кампанията той заявяваше, че ще пази държавната собственост, ще се бори с корупцията, и когато става въпрос за избор между външен интерес и национален, ще защитава националния. С ветото той спря един абсолютно грабителски закон, който съсипва държавната и общинската собственост и е тежка основа за корупция“, поясни председателят на БСП.

За служебното правителство Нинова каза, че ще съдим за него по делата- дали ще спрат кражбите, дали ще подготвят почтено изборите и дали ще подготвят българското председателство на ЕС. „Първите стъпки са обнадеждаващи“, каза още тя.

Помолена да коментира действията на румънското правителство, довели до масови протести, Нинова заяви, че решението за амнистия е изключителна грешка. За нея оправданието, да се пускат престъпници, защото затворите са пълни, не е основателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика