Корнелия Нинова: КСНС не взе решение, кворумът се разпадна

Ключови фигури от управляващите липсваха, посочи лидерът на БСП

Кворумът на КСНС се провали и срещата приключи по-рано. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от сградата на Президентството, където се проведе Консултативният съвет по национална сигурност по инициатива на държавния глава Румен Радев.

"Ключови фигури и членове на КСНС си тръгнаха предварително, като г-н Горанов. Ключови министри, като г-жа Екатерина Захариева, не присъстваха", каза Нинова пред медиите. Съпредседателите на Патриотичния фронт също не са присъствали на срещата.

"Правителството представи своя законопроект, аз представих нашия и когато се стигна до вземане на решение, кворумът се разпадна", обясни Нинова. "Не може толкова хора от управляващите да не присъстват на консултативния съвет, макар, че повечето от тях имаха причини", добави тя.

Нинова припомни, че двата законопроекта за борба с корупцията (на ГЕРБ и БСП - бел.ред.) вече са внесени в Народното събрание.

"Или всички ще разберат, е необходима борба с корупцията или ще се продължава с имитацията", каза още Корнелия Нинова.

По думите й участниците не са могли да постигнат съгласие дали новият антикорупционен орган, който ще бъде създаден след приемането на закона, да има разследващи функции или само да се занимава с превенция, събиране на информация, проверки на декларации и адинистративни наказания.  Несъгласие е имало и по ключовия въпрос кой трябва да назначава ръководството му.

Според Корнелия Нинова, от президента Радев зависи дали ще бъде свикан нов КСНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика