Корнелия Нинова, лидер на БСП: Изготвихме анализ на монополите в България

Започнахме подготовка по алтернативния бюджет и както миналата година ще внесем свой вариант. Най-актуалното е, че ще предложим диференцирана ставка за храни, която да се намали на 5 %. Това заяви в сряда вечерта във Велико Търново лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че в момента в левицата обсъждат да се намали и ставката на лекарствата и бебешките храни.

"Искаме сериозен разговор и по данъчната политика, защото обикновено се приема един бюджет без публично обсъждане, след това правителството харчи съвсем различни суми за съвсем различни неща. Това не е бюджетна политика, това е"бюджет на крак", а след това премиерът харчи, за каквото той реши или по-скоро си купува спокойствие. Излиза, че от всички събираме средства, а един човек ги харчи за себе си. Не е добре това!", категорична е Нинова.

Тя изтъкна, че в БСП предвиждат още и фонд, с който да се подпомага индустрията, българското производство, родните предприятия. "В частта земеделие предлагаме да се сложи таван на субсидиите и да се преразпределят към производство на плодове и зеленчуци. Както знаете, десет фамилии в страната получават 75% от субсидиите и то в зърнените храни, а те ощетяват другите, а имаме плодородна земя. По отношение на бюджетите на общините ще имаме своите предложения, защото там не се бюджетира правилно от правителството на Борисов. Приема се един бюджет, а след това с постановление на МС се отпуска друг. В едно решение на МС се отпускат 110 млн. лева допълнително за определени общини", коментира още Корнелия Нинова.

Тя обясни, че за доходите червените ще имат специална част в бюджета с предложения за актуализиране на старите пенсии и за преизчисляването им. "Виждате цените хвърчат нагоре и от 1 октомври ше се вдигнат сметките за парно, ток и вода, а хората с 200- 300 лева физически няма как да оцеляват. Така че политиката по доходите трябва да бъде преосмислена", категорична е Нинова.

На въпрос дали наближават избори, лидерът на БСП отговори:"От последните социологически проучвания става ясно, че рязко се е повишил процентът на българите, които чакат пресрочни избори. Обсъждането на визия за България е важно и сега сега подходът ни е съвсем друг. Идваме с идеи и искаме да направим колкото може повече наши съграждани и сънародници съавтори на тази програма. Искаме те да предложат, те да кажат, как виждат проблемите как виждат решението и там където могат да ни помогнат, за да може повече хора да се включат в изграждането на тази визия за бъдещето", изтъкна Нинова.

Тя разкри, че в БСП са направили анализ за съществуващите монополи в България.

"И те не са само в енергетиката, но и в лекарствата и в други сектори. На базата на този анализ подготвяме пакет с антимонополно законодателство, който касае всички монополи и господвстващото пложение на пазара. Имаме много ярък пример какво значи да поставиш държавата на колене в зависимост от големите да молиш търговските вериги да не вдигат цената на хляба и да не работят с печалба. Анти пазарно, анти логично, анти - европейско и каквото искате анти! А как може една държава с целия механизъм който има, са се допуска всичко това? Вместо това се поставя цялата държава на колене в молба на пет големи търговски вериги да те спасят от глада ти на народа за хляба който се вдига. Това е абсурдно!Това е най- ярък пример че няма държава няма институции и всички сме поставени на подчинение понеже говорим за монополи и господстващо положение на пазара. Така се докара правителството на Борисов да се моли на веригите да му спасят народа от цената на хляба", заяви Нинова.

По казуса с Унгария, тя каза, че още преди няколко дни е изразила позицията на БСП, а тя е, че решението на отнемане гласа на Унгария е грешно, че това е път към разделение в Европа на различни групи от държави.

"Това след брекзит, е втора стъпка отделяне вместо това което всички искаме и за което работим- единна и силна Европа. Така, че ние сме против това решение и се надяваме българският министър председател да гласува против санкциите срещу Унгария. Очакваме да изпълни това и то съвпада с нашата позиция", добави Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика