Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса, за да се гарантират работни места и ръст на икономиката. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев.

„Това, което се разбра на съвета, е, че относно хората в системата все още има 20% непопълнен състав - тръгват си хора заради ниски заплати, заради социални условия и т.н. Тоест, след голямата цел чрез дипломатически и политически средства да се постигне мир, втората цел за България, а за мен дори и по-важна, е да се погрижим за хората в системата така, че тя да бъде попълнена и да се работи при адекватни условия“, каза още Нинова.

Тя уточни, че второто, което е предложила извън това, което е било предвидено, е в процеса на модернизация на българската армия да бъдат включени активно Българската отбранителна индустрия и българският бизнес - и то във високо технологичната част, която по думите може да гарантира ръст на българската икономика и работни места. „Имаме разминаване в позициите, но то не е от днес. И още на предишния КСНС заявих позицията на моята партия – ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Потвърдих това наше становище и днес. Тъй като има много системи в България, които са недофинансирани – и социална, и образователна и т.н., такъв рязък скок във финансирането за въоръжаване за нас не е приемлив“, коментира лидерът на БСП.

Нинова посочи, че най-спорна е била точка 1 от решенията. „В средносрочната бюджетна прогноза, която беше приета вчера на Министерски съвет, са предвидени средства за отбраната, които са по-малко от тези, които същото правителство прие в стратегията, в националния план и т.н. Тоест, има разминаване между един по-стар документ, в който е записано „2% от БВП“ и един от вчера, в който този процент е по-нисък. Но тъй като министърът на финансите Владислав Горанов отсъстваше, това отне повече време – как да се направи, как да се актуализира, да бъдат ли 2%, по-малко ли, повече ли. Ние с г-н Марешки бяхме на позицията да не се стига по 2% от БВП и в крайна сметка приехме, че тази актуализация или изравняване на сумите по документи ще бъде завършена през ноември, когато се приема бюджетът за 2019 г. За мен това беше най-спорният текст, защото е конкретен и защото ангажира сериозен финансов ресурс на държавата в момент, когато много системи имат нужда от дофинансиране и то сериозни системи“, коментира тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България