Корнелия Нинова: Производители предупреждават, че ще се увеличат цените на стоките и безработицата

„По наша покана се срещнахме с Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите; Българската асоциация на металургичната индустрия; „Произведено в България”, в който членуват около 1500 български фирми и производители; Федерация на потребителите, които имат около 12000 членове; Асоциация на месопреработвателите в България; Българска камара на химическата промишленост. Обсъдихме възможността по съдебен ред да се обжалва решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ.” Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя добави, че има такава възможност и решението ще бъде обжалвано от Федерация на потребителите през другата седмица. „Ще подпомогнем с наши юридически съветници подготовката на жалбата и внасянето й в съда”, каза Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

unnamed-1

Вторият въпрос, обсъден на срещата, е да се чуе мнението им за решението на КЕВР. „За тях Комисията не е регулиращ орган. Няма предвидимост в действията й. Няма прозрачност и е лост за защита на монополи. Те очакват от нас, и ние поехме този ангажимент, в първите дни от работата на новия парламент, да поканим Комисията в Народното събрание и да направим широка дискусия, на която да присъстват и представители на българските производители от индустриите, които изброих, за да може от Комисията да изложат мотивите си и механизма по който се взима това решение. За да стане една истинска дискусия, каквато не се състоя в КЕВР, преди да вземат решението”, каза Корнелия Нинова. Лидерът на БСП заяви, че социалистите ще настояват в новия парламент да се създаде отново Комисия за наблюдение дейността на КЕВР. Тя припомни, че в миналото Народно събрание е имало такава.

„Ние ги помолихме, тъй като са реалните производители, да изчислят – как ще се отрази това увеличение на стоките. Има някои производства, при които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на газа. Има други, на които тя не влияе толкова много. Но при хлебопроизводителите- и производството, и охлаждането, и логистиката- ползва газ. И там ще е сериозно отражението върху цената”, каза Корнелия Нинова. Тя добави, че представителите на организациите са споделили, че вече се наблюдава изкривяване на пазара. Търговска верига си е позволила вече да повиши цената на хляба, без да е поискано от производителите. „Споделиха нещо много тревожно- че започват да съкращават хора и очакват да се повиши безработицата. Опасяват се, че ще се засили сивият сектор и че тези, които произвеждат легално, ще са най-засегнати, а сивият сектор и изкривяването на пазара, ще се задълбочат. В крайна сметка, това ще се отрази и на бюджета, и на бизнес средата”, каза още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова добави, че на срещата, от организациите са поискали и са получили ангажимент за законодателни промени, с които да се подобрява прозрачността на бизнес средата и борбата със сивия сектор.

Лидерът на БСП заяви, че след като от организациите покажат разчети за отражение на цените, след увеличение на газа, БСП ще внесе предложение в НС за компенсаторни механизми за увеличаване на доходите на хората. Тя припомни, че става дума за Наредба №5, която не е променяна от 2009 г, а в нея минималният гарантиран доход е все още 65 лв. Друг механизъм е увеличаване на МРЗ, на пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика