Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор)

Председателят на БСП Корнелия Нинова обоснова по време на 49-ия Конгрес на партията решението да оттегли оставката си. Снимка: Денислав Стойчев

Изборът на председател ще е след местния вот

Лидерът на партията заяви, че левицата не се продава и ще бъде предпазена от хаос

Корнелия Нинова официално оттегли оставката си като лидер на БСП пред делегатите от червения конгрес. Отпадането на точката за нейното оттегляне беше прието с 535 гласа “за” при 27 “против” и 11 “въздържал се”. На форума се очакваше Нинова да внесе оставката си и част от социалистите имаха нагласа за избор на нов лидер.

До раздор в партията се стигна след загубата на евроизборите на 26 май, когато Нинова се оттегли. На конгреса тя заяви, че първоначалното є решение за оставка било премислен опит да поеме отговорност, а не театрален акт. Тя посочи обаче, че не е преценила последствията. “Отворих Кутията на Пандора и много хора помислиха, че могат да започнат да преразпределят помежду си останалото от партията”, каза Нинова. “Лобита задвижиха интересите си за председател. На тези бизнесмени искам да кажа оттук, защото не ходя в кабинетите им: наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа! БСП не се продава, не е стока, а кауза. Ако можете да купите 20-30 търговци в храма, то в него стоим стотици хиляди, които не се купуваме”, допълни тя. Според Нинова е бил упражнен натиск върху делегати да гласуват срещу нея.

По думите й, първият вариант е бил да сдаде поста на инат, за да запази достойнството си, но това би довело до превземане на БСП, юридически хаос, убийство на опозицията и диктатура в държавата. Затова Нинова избрала с цената на имиджови щети да предпази партията от хаос. Според нея криза на върха в партията би навредила на представянето є на местните избори.

Конгресът реши да се проведе пълен отчетно-изборен цикъл в БСП, който да бъде последван от пряк избор на председател на партията след местните избори тази есен. Делегатите възложиха на Националния съвет на червените да направи платформа за местния вот до 31 юли. Пленумът ще приеме правила за избор на нов лидер, които да се отнасят до процедурата, след като изтече мандатът на Нинова като лидер на БСП.

 

Румен Радев: Важно е да има единна опозиция

“Много е важно България да не остава без политическа опозиция. Това ще бъде пагубно за нашата демокрация”. Това заяви в пловдивското село Труд президентът Румен Радев по повод на оттеглената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той допълни, че очаква България да има единна, сплотена политическа опозиция, защото не може да има власт без коректив.

“Мисля че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки”, заяви още президентът. Според него един лидер не трябва да се води само от чувствата си, а от това партията му да бъде силна.

Президентът пристигна в с. Труд по повод 150-годишнината на църквата “Св. Троица”. “За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата”, заяви той.

 

Червената равносметка след евровота:

Не успяхме да се противопоставим на активния Борисов

Социалистите мобилизирали само ядрото на партията

] Валери Жаблянов прочете на червения конгрес в НДК доклад относно представянето на БСП на евроизборите. Снимка: Денислав Стойчев
Валери Жаблянов прочете на червения конгрес в НДК доклад относно представянето на БСП на евроизборите. Снимка: Денислав Стойчев

БСП не е успяла да се противопостави на активното включване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборната кампания през последните две седмици преди вота на 26 май.

Това бе една от причините за незадоволителния за БСП резултат на евроизборите. Тя бе посочена в доклад, прочетен от Валери Жаблянов, чле на ИБ на БСП на червения конгрес в НДК. Съсредотчаването на БСП в скандалите отблъснало избирателите.

Според доклада, Разположението на политическите сили в национален мащаб се запазва каквото беше след парламентарните избори през 2017 г. И двете водещи партии в страната намаляват своя резултат приблизително два пъти на сегашните избори. Разликата между нас и ГЕРБ и в процентно отношение е същата (5.5% през 2017 г. и 6.8% сега). БСП не постигна основната си цел - да спечели евроизборите, така че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори”, се казва в доклада. БСП не е мобилизирала и гласоподаватели извън ядрото на партията.

 

Доклад

Левицата със стратегия за победа на местния вот

Сред приоритетите са образованието и здравеопазването

] БСП представи на конгрес в НДК задачите си за подготовка на местния вот.
БСП представи на конгрес в НДК задачите си за подготовка на местния вот.

БСП обмисля задачите, които трябва да си постави, за да подобри резултата си на местните избори през 2019 г. в сравнение с този на предходните. “Резултатите от местните избори през 2015 г. показаха сериозно отстъпление на партията от силните є позиции в местната власт. БСП остана без нито един кмет в областен град, загуби в много от по-малките населени места, където от десетилетия е печелела”, пише в доклад на партията. От 5181 общински съветници за страната с листите на БСП са избрани 910, 466 от 3164 са червените кметове на кметства.

Според доклада кандидатите за кметове и общински съветници на БСП трябва да са избираеми, близки до ценностите на партията, експерти и др. Те ще работят за увеличаване на средствата, с които общините разполагат, осигуряване на качествено образование за всяко дете, медицински кабинет във всяко населено място с над 800 жители и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика