Корнелия Нинова хвърли оставка (обзор)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Солидарно с нея я последва и председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски

Партията свиква конгрес на 15 юни, избира нов лидер

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на закритото заседание на Националния съвет на БСП вчера. Тя е изненадваща, тъй като предишния ден на брифинг в централата на партията - в деня на изборите лидерът на БСП не излезе пред журналисти - Корнелия Нинова заяви, че няма да подава оставка, но ще започне процедура по избор на нов председател на БСП, т.е. своеобразен вот на доверие в партията.

В изявлението си пред съпартийците Нинова на първо място благодари на всички тях, както и на всички, които са гласували за БСП и признава: “Да, ние загубихме тези избори.” Тя подчертава, че трябва да се открои и положителното - БСП е единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете си и то с близо 30 000 и увеличава мандатите си в Европарламента.

“Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно.Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа.” Затова и според Нинова, всички социалисти трябва да имат самочувствие и да не униват. Заради факта на загубата обаче Нинова подава оставка и поема цялата отговорност. Солидарно с нея е подал оставка и председателят на предизборния щаб Георги Свиленски.

БСП ще свика конгрес в съкратени срокове - той ще се проведе на 15 юни, тогава ще се констатира според устава на партията тази оставка. До тази дата тя ще ръководи БСП. Конгресът трябва да приеме правилата за пряк избор на нов председател. Нинова предлага и да стартира кампания за номинации. Така до края на юли ще може да се избере нов председател, за да може да се съсредоточи партията за местните избори наесен. Нинова смята, че БСП има сили и може да спечели вота за кметове.

 

Две напред, една назад

Червените се връщат в парламента

Депутатите на БСП да се върнат в парламента, е едно от предложенията, което направи председателят на партията в оставка Корнелия Нинова на закритото заседание на Националния съвет на партията вчера, което приключи късно вечерта. Очаква се да бъде гласувано, тъй като според мнозина партийци изваждането на парламентарната група било грешка. Корнелия Нинова сега също смятала, че нейното предложение тогава, което също бе гласувано на пленум, не било удачно.

 

Георги Гергов: Провалихме се, всички да си ходят

Оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП поиска областният лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов.

“Всички от върха да си ходят”, отсече Гергов. Той се обяви категорично против това отговорността да се прехвърля по структурите на партията, защото това било “от болната на здравата глава”.

“Да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори. Не може - един път загубихме готови избори, сготвени!”, продължи Гергов. Той се закани, че няма да допусне да се влезе в подготвените схеми на ръководството.

 

Грешка в официално съобщение

БСП търси нов „предател”, вместо „председател”

Поправиха текста на сайта на левицата

Пресцентърът на БСП изпрати официално съобщение с изявлението на Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията, в което тя подаде оставка и поиска да стартира процедурата за пряк избор на лидер. В него е допусната фрапантна смислова грешка - ключовата дума, която би трябвало да е “председател”, е изписана като “предател” и добива друг ироничен смисъл на фона на изгубените избори. Същият текст бе качен и на сайта на партията.

Нинова призова до края на юли БСП да избере нов председател на партията такъв, какъвто реши. Официалното съобщение на пресцентъра обаче гласи “да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши”.

Почти веднага грешката в сайта на левицата бе поправена, но моментна снимка на сгрешеното изявление се завъртя в нета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика