Корояди опустошават горите в Централна Европа заради промените в климата

Горещите и сухи лета предизвикват безпрецедентно увеличаване на короядите, които опустошават огромни ивици от смърчовите гори в Централна Европа, съобщи Ройтерс.

Сушата, предизвикана от промените в климата, е отслабила естествената защита на дърветата и улеснява размножаването на насекомите. Масовото нахлуване на паразитите налага изсичане на големи участъци гори в Чехия, Северна Австрия, Бавария, Словакия.

Макар и короядите да са характерни за иглолистните гори и да имат роля в екосистемата, разпространението им се е увеличило много заради промените в климата във всички сортове смърчове, засаждани от два века.

Най-засегната е Чехия. Миналата година с корояди са заразени 18 млн. куб.м смърч, над 10 пъти повече, отколкото предишната година, по преценка на министерство на селското стопанство. Прогнозите за тази година са от 20 до 30 млн. куб.м от общо 480 млн. куб.м смърч. Положението вероятно ще се влоши в района, особено при липса на валежи.

Смърчовите гори в Централна Европа са важни за дърводобивната индустрия. Те също складират вода и допринасят за охлаждането на районите, улавят въглероден двуокис, предотвратяват наводнения и са популярна дестинация за туристите.

Проблемът засяга също Австрия и Бавария, но тези райони се адаптират по-добре към климатичните промени. Това означава да се садят по-малко смърчове и да се добавят широколистни видове на етапи, за да се разнообразят горите. В краткосрочен план обаче най-голямата надежда са дъждовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа