Корупция и бедност спират развитието на България

Последни сме по просперитет в ЕС, показва световен доклад

България е последна в Европейския съюз (ЕС) по просперитет и заема 57-а позиция в света сред 149 държави в международна класация на базирания в Лондон институт "Легатум". Индексът на просперитет оценява състоянието на страните в девет области - качество на икономиката, управление, бизнес климат, достъп до образование, здравеопазване, сигурност,  лична свобода, обществен капитал и околна среда.

Изоставаме от  Ботсвана, Ямайка и Шри Ланка

В общата класация сме по-зле от Ботсвана (54), Ямайка (55) и Шри Ланка (56), а в ЕС сме зад всички близки страни членки - Румъния, които са на 50-о място, Унгария (47), Гърция (44), Хърватия (43) и Чехия (27).

Най-проспериращите държави в света са Нова Зеландия, Норвегия и  Финландия. Топ 10 се допълва от Швейцария, Канада, Австралия, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. На дъното на класацията е Йемен, а преди него се нареждат Афганистан, Централноафриканската република, Судан, Демократична република Конго, Чад, Ирак, Мавритания, Ангола и Бурунди.

Според авторите на класацията у нас се наблюдава скромно подобрение на просперитета през последното десетилетие, а бедността и лошото управление спират развитието на страната. Въпреки че се придвижва с три места напред в класацията за десет години с подобрени резултати в бизнес средата (71-во място), обществения капитал (111) и околната среда (41), България изостава от конкурентите си от ЕС в здравеопазването и личната свобода.

"Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България и тя остава една от най-бедните и най-корумпираните страни в ЕС", пишат авторите на доклада. Румъния, която се присъедини заедно с нас в ЕС през 2007 г., е дадена за пример като страна със сериозен напредък в създаването на динамична бизнес среда и борбата с корупцията, при явен застой на България. В проучването се отбелязва още, че у нас трябва да се прокарат реформи не само за насърчаване на икономическия растеж, но и за намаляване на бедността, неефективното управление, организираната престъпност и корупцията.

Област      Място на страната сред 149 държави

Качество на икономиката  73

Бизнес климат   71

Управление       78

Образование     39

Здравеопазване 91

Сигурност         48

Лична свобода  66

Обществен капитал   111

Околна среда     41

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес