Космическият кораб “Тянгун 1” може да падне в България

Отломки от китайската космическа станция “Тянгун 1” вероятно ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо, предупреждава Холгер Краг в прессъобщение на Европейската космическа агенция. Това се очаква да се случи между януари и март следващата година.

На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Албания, Сърбия, Македония и България. Въпреки че учените стесниха пространствения и времевия диапазон на вероятния сблъсък, все още изчисленията няма как да бъдат направени със 100-процентова точност.

Европейската космическа агенция организира мащабно наблюдение с участието на десетки астрономи, за да направи възможно най-точна прогноза къде и кога ще падне “Тянгун 1”. ЕКА се ангажира да уведоми властите в съответната държава за опасността в първия възможен момент.

Станцията “Тянгун 1” е необитаема от 2013 година, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Известният като “Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.

В момента обикаля около Земята на разстояние 300 километра, но постепенно височината намалява. Когато навлезе в атмосферата, по-голямата част от “Тянгун 1” ще изгори. Заради огромната му маса обаче има вероятност големи отломки да достигнат Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука