Космически гласове с концерт в Чепеларе

Представят новата българска фолклорна музика

10 000 лв. е наградният фонд на фестивала

За пореден път любителите на най-българските народни ритми ще си дадат среща в Чепеларе. На 16-ти юни в сърцето на планината на Орфей ще се проведе заключителния концерт от Седмия национален конкурс „Нова българска музика в размер 7/8“. Тогава гостите на живописноия родопския град ще могат да чуят 12-те финалисти в двете категории – за инструментални и за вокални творби. Концертът ще е безплатен за публиката.

Новите родни творби на фолклорна основа ще бъдат представени от Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и Хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева.

Наградният фонд за участниците е 10 000 лева и е осигурен от Фондация „Св. Георги Победоносец”- Балтимор, САЩ. Финалистите са селектирани от 5-членно жури. В състава му са народната певица Татяна Сърбинска, проф. Димитрина Кауфман, Георги Андреев, проф. Николай Стойков и доц. Иван Делирадев.

Във вокалната категория ще се състезават песните „В село хайдути“ и „Врит са сбрали“ на Илиян Юручки, „Лазарка“ и „Пролет“ на Юлиян Слабаков, „Ой Яно,Деничко“ на Николай Гурбанов и „Лудо биле“ на Дует “Кристали”. Сред инструменталните творби, които ще премерят сили пред жителите и гостите на Чепеларе са „Девойко, бално ли ти е?“ на Борислав Гълъбов, “Изтърси калци“ на Васил Бележков, “Граовско хоро” на Кирил Бележков, “Ганкината” на Пламен Добрев, „Весела копаница” на Ралф Аиверсон и “Влашко” на Ангел Чакъров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура