Косово затегна още повече митата за вноса от Сърбия

Премиерът Харадинай: Те ще останат в сила докато Белград не ни признае

Правителството на Косово въведе 100-процентни мита за вноса на стоки на чуждестранни компании, които имат собствени производствени предприятия в Сърбия. Така на практика властите в Прищина блокираха целия внос в страната от сръбска територия, независимо от страната на произхода на стоките.

Миналия месец правителството на Рамуш Харадинай наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина. Мярката обаче не обхвана продукцията на чуждестранните компании, опериращи в страната. С последното решение на Прищина под ударите на новите мита попаднаха девет чуждестранни компании, които имат заводи в западната ни съседка.

Ресорният министър Енрихт Шаля поясни, че на правителството на Косово е предложено от „приятели партньори" всички компании от Сърбия да бъдат третирани по еднакъв начин.

Министър-председателят Рамуш Харадинай подчерта, че последното, както и предходното решение за увеличаване на митата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина е отговор на агресивната и враждебна политика на Белград към страната.

Харадинай подчерта, че  митата ще останат в сила до признаването на Република Косово от Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа