Костадин Гаджалов: В чужбина всеки ден е борба и доказване

Юношата на „Ботев“ (Пловдив) Костадин Гаджалов кара своя трети сезон в шотландския елит. 27-годишният бранител се подвизава в местния „Дънди“, където се превърна в любимец на феновете още преди седем месеца. Тогава българският играч се разписа във вратата на големия съперник „Дънди Юнайтед“ при успеха с 2:1, а поражението отне елитния статут на противника. Сега Гаджалов даде обширно интервю за „Труд“, в което разкри трудностите, с които родните играчи се сблъскват зад граница.

- Как се развива сезонът за теб в Шотландия? В последните мачове си неизменен титуляр, а преди няколко дни успя и да се разпишеш срещу „Инвърнес“ при победата с 2:1.

Радвам се, че играя и се представяме добре. В последните 4 мача записахме 3 много ценни победи. За моя радост успях да вкарам и гол в последния мач срещу „Инвърнес“ и да помогна на отбора да победи.

- Преди това обаче загубихте от „Рейнджърс“ на „Айброкс“ в последната минута. Нарежда ли се този мач до една от най-болезнените загуби в твоята кариера? Трудно ли се заспива след такъв мач?

Беше много неприятно да загубим в добавеното време срещу “Рейнджърс“. Всяка загуба не е приятна, независимо кой е противникът. Най-важното беше, че вдигнахме главите и спечелихме в следващия кръг - срещу „Инвърнес“.

- Договорът ти с „Дънди“ е до края на сезона. Имаш ли яснота за бъдещето и какво е твоето желание?

Имам договор до лятото с „Дънди“, дотогава обаче има доста време. На този етап най-важното е да съм здрав, за да играя и да се представям добре.

- Това е твоят трети сезон в местния елит. Кое беше най-трудното нещо, с което трябваше да свикнеш?

Като цяло по време на престоя ми дотук в „Дънди“ всеки един ден е бил голяма борба. Трудности е имало много и ще има, но когато човек дава всичко от себе си, когато не спира да се бори, нещата рано или късно ще се получат.

- След трансфера в Шотландия бе извикан от Ивайло Петев за лагер сбор на националите, който се проведе в Турция. Търсил ли те е сега новият селекционер Петър Хубчев?

Не съм получавал повиквателна от Ивайло Петев, не ме е търсил и сегашният треньор Петър Хубчев.

- Всеки български футболист мечтае за трансфер зад граница. Какво трябва да знаят тези, които още не са постигнали това в кариерата си? Може би не всичко в чужбина е цветя и рози...

Както казах вече, всеки ден е борба и доказване, на никого нищо не се подарява, сам трябва да извоюваш уважението и мястото си в отбора. Това става с голяма дисциплина, себераздаване и много труд.

39-1

- Какво знаят твоите съотборници за България и разпитват ли те за страната ни?

Знаят доста за нашата страна, а и аз много им разказвам. Завиждат ни за топлото лято и Черноморието. Разказах им и за красивите ни планини, все пак съм израснал в Родопите. Доста от тях са посещавали България и са останали с много добри впечатления.

- Как бе прието в Шотландия завръщането на „Рейнджърс“ в елита? Все пак четири години бяха по долните дивизии.

Завръщането на „Рейнджърс“ тази година, а и на „Хартс“ през миналата, направи първенството много по-силно и трудно. По този начин се вдига и нивото на шампионата. „Рейнджърс“ е клуб с голяма история и много фенове. На мача, който изиграхме като гости преди няколко дни срещу тях, имаше 50 хиляди зрители по трибуните.

- В Шотландия се вдигна много шум около 13-годишния талант на „Селтик“ Карамоко Дембеле. Толкова ли е добър в действителност?

Чух за юношата на „Селтик“, който е много голям талант, някои казват че е новият Лионел Меси. Хубаво е да има все повече млади момчета, които да показват такива добри качества и да им се дава шанс да се развиват.

- И накрая, кое ти липсва най-много от България?

Моите близки и приятели. Те ми липсват най-много.

39-2

Треньорът за него: Коста никога не ни разочарова

Наставникът на „Дънди“ Поул Хартли засипа с похвали Костадин Гаджалов след серията от добри мачове за тима.

„Коста никога не ни разочарова - призна специалистът. - Той е надежден. Трябваше търпеливо да изчака своя шанс, но всеки път, когато се появява на терена, върши перфектна работа. Неговият английски е повече от добър. Той се бореше с тази преграда, когато пристигна. През последната година много напредна в това отношение, мисля, че взе няколко урока. По отношение на тренировъчния процес той е много добър и прилежен. Работи усилено и знаем, с какво може да допринесе на отбора. Влезе в серия от последователни мачове и си личи, че се наслаждава на това. Мисля, че сами виждате, че нивото му на концентрация е много добро.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ