Котаракът Ахил - Глухият оракул

Справка

Име: Ахил.

Адрес: Ермитаж, подземието, първата лежанка до вратата.

Постоянна месторабота: Държавния Ермитаж.

Длъжностна характеристика: професионално пъди плъхове и призраци от подземията на двореца.

Ново назначение: Оракул на Световното първенство по футбол.

Възраст: 2,5 г.

Зодия: Стрелец.

Особени белези: Глухота, неземна красота и серт характер. Опашката му е завита на връхчето, като на породата бобтейл.

Предшественик: Октоподът Пол, който беше официален оракул на Мондиал 2010 в Южна Африка.

Пет на нула за Русия срещу Саудитска Арабия! Скандален резултат на иначе предвидим мач. За човек, който дори бегло се интересува от футбол, беше ясно как ще завърши първата игра в Световното първенство, но за котка?

Представяме ви ермитажния котарак Ахил - новият официален оракул на Мондиала.

Той е глух по рождение. Но чува гласове от отвъдното. Мистично настроени люде казват, че котаракът Ахил Богоравни има достъп до скритите файлове на Вселената, особено що се отнася до футбола. Белият предсказател прави прогнозите си по следния начин: пред него се сервират две еднакви купички с храна, пред които са поставени националните флагове на отборите съперници. От която купичка хапне, това ще е отборът победител.

Според реалистите животното просто налучква. Скептиците са убедени, че гледачите му подправят с коча трева паничката на отбора, за който се смята че ще спечели. (Ако не сте котка, може би не знаете, че кочата трева е по-привлекателна и от валериана.)

Каквато и да е истината, Ахил е първият достоен наследник на прочутия октопод Пол, който предсказваше с точност 85,7% резултатите от Световното през 2010 г. За съжаление Пол почина през октомври същата година и доскоро не беше открит гадател, достоен да го замести.

По-точно – до миналата година, когато Ахил за първи път разкри ясновидските си способности, като позна три от четири мача на Купата на Конфедерациите. Котаракът обърка резултатите от мача Камерун-Австралия, който завърши наравно. Но тук трябва да се отбележи, че мустакатият гадател не е имал избор: пред него не е имало купичка за “равен мач”. След миналогодишния си успех, той беше официално представен като оракул и на откриването на пресцентъра на Мондиал 2018 г. в Санкт Петербург. Отсега нататък обаче опашатият пророк ще извършва предсказанията си в Ермитажа, за да не се стресира излишно от медийното внимание.

Котаракът Ахил е типичен пример на генетичното правило, че белите котки със сини очи не чуват. Рожба на ермитажна котка и неизвестен баща, той е единственото бяло коте в своето котило. Завитото на кравай крайче на опашката му говори, че във вените му тече аристократична кръв. Подобни са опашките на котките от породата бобтейл. И макар да има благородна осанка, Ахил е истински бандит. Не се плаши от битки с другите котараци и въобще не цепи басма нито на котки, нито на досадни хора. Въпреки вродената си глухота, е доста комуникативен. Той е от 50-те котки пазителки на най-голямата галерия в Русия – Ермитажа. Котките са неизменна част от историята на музея още от построяването му през 1764 г. По време на обсадата на Ленинград през Втората световна война изчезват - били са изядени от умиращите от глад хора. След падането на блокадата Ленинград бил нападнат от мишки и плъхове. Със специален ешелон в града били докарани няколко хиляди котки, част от които били заселени в Ермитажа със специалната мисия да опазят от гризачи националното богатство. До 60-те години на ХХ век те свободно обикаляли залите на музея, но се размножили прекомерно и се наложило да ги свалят в подземието. Сега те се качват при картините само за фотосесии. Но читателят не бива да си представя дома на Ахил като тъмно, мухлясало и влажно мазе. В подземието е сухо, чисто и приветливо. Навсякъде са разположени купички за вода и храна, котешки тоалетни. Има специално помещение, в което се готви храната им.

Колкото до Ахил, 37 семейства вече са заявили, че искат да го осиновят. Лудостта по глухия оракул тепърва набира скорост. В Русия вече плъзнаха куклички - бели плюшени котенца със сини очи и сини раирани шалчета. Ахил току-що получи паспорт на фен Световното първенство по футбол през 2018 г. - това е документ, който Русия издава на закупилите си билети за мачовете и който играе ролята на входна виза. А след края на Световното котаракът ще работи като медицинска сестра - ще обикаля болниците, за да повдига духа на пациентите, съобщи представителката на Ермитажа Мария Халтунен.

 

За него

Първо се казваше Жасмин

В Ермитажа имаме около 50 котки, но единствено Ахил е показал че има пророчески способности. Възможно е и други котки да са достойни за оракул. Просто той от известно време започна да се държи странно, много необичайно - сякаш чува неща, които ние не можем да чуем. Както знаете, като почти всички бели и синеоки котки, той е глух. Заради красотата му като мъничък искахме да го кръстим Жасмин, но се оказа че е мъжки. Освен, че е много хубав, Ахил от мъничък проявява особен характер - своенравен е и доста придирчив. Най-интересното е, че винаги е можел да анализира бързо ситуациите и да взема - обикновено правилното - решение.

Мария Борисовна Халтунен, прессекретар на котките на Ермитажа

Няма да ни посрами

Ермитажните котки са неразривна част от историята на музея. Те са тук от самото му построяване и, честно казано, за тях се е изписало повече, отколкото, да речем, за Рембранд. Това, че котаракът Ахил стана официалното животно-оракул на първенството, е чудесно. Вярвам, че няма да ни посрами.

Михаил Борисович Пиотровский, директор на Ермитажа

 

Много е общителен

Не мога да твърдя, че е голям ловец на мишки. Принципно на ермитажните котки отдавна не им се е налагало да изпълняват тази част от трудовата си характеристика. За мишките се грижат санитарни служби, а котките в Ермитажа са предимно за атмосфера. Избрахме го защото е глух. Ахил е стресоустойчив и много общителен. Обича човешката компания.

Анна Кондратиева, ветеринар на ермитажните котки

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл