Кошлуков за участие на Сидеров в БНТ: Докато съм директор, няма да търпя такова поведение

Кадър от БНТ

Този вторник предаването "Референдум" по БНТ трябваше да бъде посветено на предстоящите местни избори. Темата и гостите бяха съобразени със споразумението, което БНТ подписа с участниците в изборите. Регламентът на предаването беше погазен от участник в него. Предаването беше временно прекъснато, съобщават от телевизията.

Редакторът Татяна Тасева обясни, че основна цел на "Референдум" е да има равнопоставеност, принципи и разговор, но това се е оказало невъзможно при вчерашния брой. Реплики от рода: "Това е обществена телевизия, аз ще си правя каквото си пожелая" са недопустими.

"Това беше първото и последно участие на г-н Волен Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира". Това заяви генералният директор Емил Кошлуков.

Той съобщи, че този брой на "Референдум" няма да бъде повторен и предаването ще бъде свалено от сайта на телевизията.

"Предпочитам да платя глоба, отколкото да допускам подобно нещо повторно.

Генералният директор поздрави водещата на предаването, както и колегите, които са се справили със ситуацията и не са прекратили ефира. Той поднесе извиненията си на политическите партии, участвали в дебата снощи, както и на зрителите на Националната телевизия", каза Кошлуков.

Ръководството на БНТ излезе с декларация, която заклеймява поведението на Сидеров в ефир.

Ето я и нея:

Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Държанието му в предаването "Референдум" от 01.10.2019 г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава.

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти.

Никога в 10-годишната история на предаването "Референдум" не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването "Референдум" на 01.10.2019 г. на господин Сидеров е в качеството му на председател на ПП "Атака "и ръководител на предизборния щаб.

Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България