Кошмарите на марихуаната показаха на ученици в Берковица

Община Берковица и Районно полицейско управление в града под връх Ком за поредна година организираха мащабна информационна кампания сред гимназистите, посветена на опасностите от използване на психоактивни вещества.

В продължение на два дни ученици от 8 до 10 клас от Лесотехническа професионална гимназия и ПГ „Д-р Иван Панов“ бяха запознати от Диана Любенова – експерт от Общинския съвет по наркотични вещества-Монтана, с интересни, но стряскащи факти за вредите от марихуаната. Натрупала практика в работа с хора със зависимости във ВМА-София, Правителствена болница и Централен софийски затвор, Любенова представи пред учениците необратимите последици от употребата на марихуаната, считана за най-разпространения наркотик.

Само след едномесечната му употреба човешкият мозък се преобразява в „свърталище на ужаси и призраци“, каза експертката. Зависимите стават жертви на психози, шизофрении, паник атаки и налудности, които не се лекуват, а е необходима непрекъсната борба за овладяването им, поясни Диана Любенова. Тя разказа на тийнейджърите и за необичайно и самоубийствено поведение на животни в Австралия и Андите, които се хранят с треви, естествено съдържащи кока, мак и халюциногенни растения и изпадат в абстинентен синдром през есента, когато пашата намалее.

Любенова запозна учениците и със случай на смърт на 16-годишна спортистка, при първия й контакт с амфетамини. Информацията бе допълнена с прожекция на два късометражни филма, които показват разкриването на най-модерно оборудваната лаборатория за отглеждане на марихуана и съвместна акция на берковските и монтански полицаи в частно стопанство, засадено с марихуана. Инициативата на общинската управа и полицията цели младите хора да бъдат добре осведомени и предупредени навреме за опасностите и вредата от употребата на наркотици, за да могат, ако се наложи, да направят правилен избор, заявиха от Областната дирекция на МВР.

Снимки файл Lekcii_Marihuana_Berkovica201803

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България