КПКОНПИ ще си сътрудничи с антикорупционната комисия на Хонконг

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Независимата комисия срещу корупцията на Хонконг (ICAC), която е сред водещите антикорупционни органи в световен мащаб, ще си сътрудничат чрез обмен на опит и добри практики. Това беше договорено на среща между председателят на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев, членът на комисията г-жа Силвия Къдрева и комисарят на ICAC г-н Симон Пех, съобщават от комисията.

Те участваха в двудневна конференция на високо равнище на Групата държави срещу корупцията (GRECO) на тема „Укрепване на прозрачността и отчетността за осигуряване на почтеност: обединени срещу корупцията“. Форумът, който се проведе на 15 и 16 октомври в хърватския град Шибеник, беше организиран от Министерството на правосъдието на Република Хърватия в рамките на хърватското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в сътрудничество с GRECO.

На конференцията бяха обсъдени проблемите на превенцията на корупцията сред висшите длъжностни лица и правоохранителните органи, които са тема на мониторинга на България от страна на организацията. По инициатива на Хърватия, Италия и Франция форумът даде началото на дискусия за създаването на нова международна мрежа на националните органи за борба с корупцията с цел осъществяване на систематично събиране на данни и обмен на добри практики.

Във форума участваха над 250 висши политици и експерти от различни части на света, сред които и 15 министри на правосъдието. Българската делегация бе ръководена от зам.-министъра на правосъдието г-н Евгени Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България