Крадат се все по-скъпи марки коли: Мерцедеси и Поршета

Снимка: Архив

Обмислят по-сурови наказания за автоджамбазите

През последните години има тенденция да се крадат все по-скъпи марки коли. Престъпният контингент предпочита „Мерцедес“, следват колите от „Фолксваген груп“ („Ауди“, „Фолксваген“, „Порше“, „Сеат“), както и „БМВ“. Запазва се тенденцията по-скъпите да се преправят с нов номер на рама и двигател и да се препродават, а по-старите да се разфасоват на части. Това заяви МВР- министърът Валентин Радев, в отговор на питане на народния представител от Бургас и член на

Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност Диана Саватева, какви са тенденциите при извършване на това престъпление и какви мерки се вземат.

Предвиждат се по-сурови наказания за отнемане на автомобили и по-ефикасна превенция. В момента се подготвят законодателни промени за това, стана ясно от отговора на Валентин Радев.

Според изнесените данни, Бургас и курортите по Черноморието са сред зоните с най-много отнемания, През 2017 г. обаче се наблюдава намаление с около 29 % на регистрираните посегателства в страната, както и по-висока разкриваемост. 2023 са отнетите коли през последната година срещу 2820 за 2016 г. като разкритите престъпления са 248 срещу 254 (в проценти 13,68 срещу 9,81).

Активизирането на проверки по автоморги и разкриването на незаконни депа е една от линиите на работа на МВР, другата е насочена към повишаване на квалификацията на криминалисти и експерти. Ще бъдат предложени законодателни промени за създаване на регламент в сервизната дейност и търговията с авточасти втора употреба. Другата законодателна промяна е насочена към НК – създаване на квалифициран състав на кражба, когато предмет на посегателството е моторно превозно средство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България