Крадец на висок клас коли е заловен след гонка с полицията в София

Снимки: МВР

Мъжът ползвал за "отцепка" жената, с която живее

Столични полицаи задържаха мъж зад волана на откраднат автомобил, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Служители от сектор „Престъпления свързани с МПС“ - СДВР влезли в дирите на 43-годишния, криминално проявен столичанин, в резултат на активни оперативно-издирвателни действия за разкриване, документиране и пресичане на престъпната му дейност.

До момента е установено, че той е имал предпочитания към по-висок клас автомобили от марките „Тойота“, „Нисан“, „Хюндай“ и „Киа“. Бил запознат в детайли с конструкцията и окомплектоването на автомобилите, което го улеснявало при извършване на кражбите. Преди да пристъпи към противозаконно отнемане оглеждал многократно набелязаните коли, проучвал навиците на собствениците и местата, на които паркирали вечер автомобилите си. Предварително подготвял маршрутите си на оттегляне и избирал по-ранните часове на деня, когато може да се смеси със засилващия се ежедневен пътен трафик.

На 26 март, около 19 часа, 43-годишният мъж бил засечен да управлява лек автомобил „Нисан Х-Трейл“, за който имало данни, че е противозаконно отнет. При опита да бъде спрян той предприел множество опасни маневри, застрашаващи живота и здравето на полицейските служители. За да избегне проверката, направил опит да удари служебния автомобил. Последвало преследване, в района на улиците „Дедеагач“ и „Йордан Йовков“ той ударил челно полицейска кола, с което създал реална опасност и за намиращите се вътре полицаи. Непосредствено след сблъсъка водачът бил задържан. Поради оказаната яростна съпротива се наложило да бъдат употребени помощни средства - белезници.

В същото време, на бул. „България“ е задържана и 32-годишна с лек автомобил „Ситроен Берлинго“. По първоначални данни, жената, с която 43-годишният живеел на семейни начала, помагала при осъществяване на престъпната дейност – ползвал я за „отцепка“, а ситроена - като работен автомобил.

В хода на работата е изяснено, че нисанът е противозаконно отнет на 15 март от кв. „Модерно предградие“ и е с монтирани регистрационни табели от друго МПС.

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, двамата са привлечени като обвиняеми по чл. 215 от НК и им е наложена мярка за задържане до 72 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право