Кражбите в Борисовата градина

Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Факти, свързани с продажби и заменки на знакови места в Борисовата градина както и прехвърляне на капитал в смесени търговски дружества в периода 1997 - 2005 г. представи кметът на София Йорданка Фандъкова в специален доклад.

Тя внесе документа в Столичния общински съвет, който ще го разгледа в четвъртък.

Освен информацията за търговия с терени в парка по времето на кмета Стефан Софиянски, в доклада има и предложение четири имота да бъдат върнати за управление на Столична община - Кръглото кафене “Кривите огледала”, Детски кът - “Водно каналче”, Велописта и Трите дансинга.

Сини общински съветници като Марта Георгиева са притеснени, че с приемането на устройствения план за Борисовата градина, там ще бъде допуснато много сериозно ново строителство.

При обсъждането на проектоплана за парка Фандъкова увери, че такова не се предвижда. “Въпросът за недопускане на ново строителство е изключително важен поради факта, че в Борисовата градина съществуват терени, които преди 15-20 г. са станали частна собственост. Припомнянето на фактите е ключово с оглед на обсъждането на подробния устройствен план”, е на мнение кметът.

Тя съобщи, че на 18 декември 2002 г. с решение на Столичния общински съвет Кръглото кафене “Кривите огледала” е причислено към капитала на “Софийски имоти” ЕАД. СОС е дал и съгласие за разпоредителна сделка със сградата. “През март 2003 г. сградата от 88,5 кв. м. на кота “0”, 52,7 кв. м полуниво и съответното право на строеж върху общинската земя са продадени на едноличен търговец “Минкин - Албена Минкин”, пише в доклада.

С решение от 2002 г. общинския съвет с цел създаване на зони за отдих и спорт включва в капитала на акционерно търговско дружество притежаваните от “Софийски имоти” лятната къпалня “Мария Луиза” с прилежащ терен и “Летен театър с прилежащ терен”.

На 13 юли 1998 г. градската управа включва в капитала на “Софийски имоти” парцел от 2500 кв. м. на ул. “Арх. Йордан Миланов”, върху който е разположен ресторант “Тенекиите”. През 1999 г. с приватизацията на “БКС-Средец” ЕООД е приватизиран ресторанта, а през 2001 г. “Софийски имоти” заменя терена под ресторанта срещу два апартамента на вече приватизираното “БКС-Средец”. През 2005 г. имотът е продаден на “Телекомплект” АД.

На 29 септември 1999 г. общината прехвърля на събирателно дружество с фирма “М плюс В - Митов и сие” СД правото на собственост върху “Пицария Ариана” срещу пазарната цена на правото на строеж от над 23 300 лв.

В местността “Погребите”:ж67 апартамента в замяна на терени

Терени в местността “Погребите” в Борисовата градина в София са заменени за 67 апартамента. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в доклад, че през 2001 г. Столичната община заменя терен от 34 880 кв. м срещу 42 жилища. “На 22 декември 1999 г. общинският съвет приема план на детски увеселителен център в местност “Погребите I част” и обявява 35 000 кв. м от публична в частна общинска собственост. СОС дава съгласие имотът да се замени за жилища с фирмата “Пио Технолоджи” АД”, пише в доклада.

На 11 декември 2000 г. СОС обявява от публична общинска собственост в частна общинска собственост 10 дка в “Погребите”. На 1 август 2002 г. общината сключва договор с търговското дружество “Цирк Роял” АД за замяната им срещу 10 апартамента. “Цирк Роял” доплаща на общината 85,60 лв. разлика в оценката на имотите. В момента имотът е собственост на “Литекс пропърти” АД”, пише Фандъкова.

В доклада обаче не е включена информацията, че 20 830 кв. м от “Погребите” са заменени срещу 15 апартамента на Юлия Берберян и Георги Малеев през 1997 г. Жилищата са в кварталите “Овча Купел”, “Надежда”, “Сухата река”, “Слатина”, “Люлин”, “Младост”, “Дружба”.

Ново обсъждане на проектоплана за парка

Днес от 17,30 часа в УАСГ, Аула Максима в София ще се проведе втора част от дискусиите по общественото обсъждане на проекта за подробен устройствен план на парк “Борисова градина”, на която ще се разгледат постъпилите предложения за промени в документа.

Проектопланът е дело на “Ковачев архитекти”. С него се цели запазването на парка и недопускане на ново строителство, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В свое становище тя настоя да не се възстановява сградата на Климатичното училище. Конната база и базата на “Спортна София” да се запазят на местата, на които са. Кметът иска и да не се допуска строителство на сгради за създаване на “Музей за зелена памет” на мястото на автокъща “Капитолия”. Тя подкрепя предложението за изграждане на подземен паркинг под терена на автокъщата. Според нея трябва да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона “Кривите огледала” в съществуващата малка сграда на терена на автокъща “Капитолия”, а автокъщата да бъде премахната, иска още Фандъкова.

“Да се опишат ясно допустимите дейности за ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ”, пише Фандъкова. Припомняме, че ЦСКА планира мащабна реконструкция на стадион “Българска армия”.

Четири имота стават общински

Част от спорните терени в най-големия парк в София - Борисовата градина, да бъдат обявени за публична общинска собственост, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за имотите, на които се намират автокъщата “Капитолия”, заведението “Маймунарника” и ресторантът “Веселото село”. В момента те са собственост на общинското дружество “Софийски имоти”, което дълги години ги даваше под наем.

В четвъртък Столичният общински съвет трябва да разгледа доклад на Фандъкова за изваждането на имотите от активите на общинската фирма, за актуването им като публична общинска собственост и предаването им за стопанисване на общинското предприятие “Паркове и градски градини”. Общата площ на терените е около 16 000 кв. м. На тях има и няколко сгради с обща площ над 1500 кв. м.

Фандъкова предлага Кръглото кафене “Кривите огледала”, Детски кът - “Водно каналче”, Велописта и Трите дансинга в парка да бъдат върнати за управление на Столична община. Четирите имота са предоставени за стопанисване и управление на “Софийски имоти” на 28 юли 1997 г. През 2017 г. “Софийски имоти” прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени. По заповед на Фандъкова шефът на “Общински строителен контрол” към НАГ издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на “Капитолия” и “Веселото село”. И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на “Софийски имоти”. До момента на първа инстанция в ползва на “Софийски имоти” приключи делото с наемателя на терена на автокъща “Капитолия”.

Червена светлина за строеж в „Младост 1”

Кметът Йорданка Фандъкова поиска от Столичния общински съвет (СОС) спешно да си отмени решението, с което позволява да се строи 12-етажен хотел в “Младост 1”. Теренът пред блок 73 стана място на протести от живеещите наоколо, които и без това са принудени да търпят ужасно организирания трафик в района и не искат нова улица под балконите си, която върви заедно с проекта за хотел.

Последно недоволството си те изразиха на 19 юни. Седмица след това кметът Фандъкова предприема действия. Докладът є за отмяна на решението на СОС от 20 декември миналата година ще бъде разгледан на следващата сесия на общинския съвет на 27 юни.

След протест на 21 март, който призоваваше Фандъкова да спре строежа, тя обяви, че е замразила процедурата, тъй като е отказала да подпише решението на СОС за уреждане на регулационните сметки на терена с частните собственици. “Реално там в момента няма казус. Има притеснение от гражданите, но те трябва да знаят, че няма движение по този казус”, заяви тогава Фандъкова.

Спорният терен пред блок 73 според действащия Общ устройствен план на София е с предназначение “за жилищно строителство”. Собственикът на терена Гергана Симова заявява, че “имотите пред блок 73, за които имат претенции и са повод за протестите и жалбите, са частна собственост, нито са зелени площи, нито обществен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се ползват като такива”.

Удължават срока на концесия за спортни обекти

Столичната община търси инвеститори, които да възстановят и стопанисват пустеещи стадиони и спортни зали в София. За целта общината ще може да ги преотдава по линията на публично-частното партньорство за по-дълъг срок - до 30 години, а не до 10 г. както беше досега.

От вторник на сайта на общината е публикувана проектонаредбата, с която ще се въведе промяната, ако бъде одобрена от Столичния общински съвет.

“Необходимостта от тази наредба се определя от Закона за физическото възпитание и спорта и който дава възможност за по-дългосрочно отдаване и партниране със спортните клубове.

Големият проблем при стопанисването на спортната база е, че клубовете не могат да направят необходимите инвестиции, тъй като ограниченията до този момент бяха от Закона за общинската собственост и максималният срок беше 10 г. С новия закон той се увеличава до 30 г”, каза зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев. За 30-годишния период ще се провежда задължителен конкурс. Новата Наредба предвижда безвъзмездното предоставяне на спортни обекти за 10 години с конкурс, но без търг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България