Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Снимка: Архив

Крайнодясната Австрийска партия на свободата обяви, че всички нейни министри, влизащи в състава на коалиционното правителство на консерватора Себастиан Курц се оттеглят заради това, че по-рано тази вечер канцлерът поиска оставката на вътрешния министър Херберт Кикъл, който е също от АПС, предадоха световните агенции.

Курц каза, че е поискал президентът на Австрия Александър Ван Дер Белен да отстрани от поста Кикъл. По-рано днес новият лидер на АПС Норберт Хофер обвърза оставането на партията в управлението със съдбата на Кикъл. Курц пък каза, че е готов да управлява с правителство на малцинството до предсрочните избори в Австрия и че ще поиска от президента да назначи експерти на местата на оттеглилите се крайнодесни министри.

До кризата в Австрия се стигна, след като в петък се появи видео, в което се говори за предполагаемо руско финансиране за австрийската крайна десница, на която главен секретар е Кикъл. В кадрите, излъчени в петък от германски медии, се виждаше популисткият лидер на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, видимо пийнал и заснет със скрита камера по време на среща във вила в Ибиса, да показва, че е склонен да предостави договори за обществени поръчки в Австрия в замяна на руска финансова подкрепа за неговата формация. Заради скандала Щрахе подаде оставка като партиен лидер и като вицеканцлер.

Същевременно днес Памела Ренди-Вагнер, ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия, най-голямата опозиционна партия в Австрия, поиска оставката на самия Курц и каза, че това ще е единственото добро и трайно решение на настоящата политическа криза в Австрия, предаде ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа