Крайнодясната партия "Лига" води на изборите в Италия

Снимка: Архив

Италианската крайнодясна партия "Лига" с лидер Матео Салвини е на първо място с 34,33% на евризборите, следвана от Демократическата партия с 22,69% и популисткото Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо със 17,07%, информира БТВ.

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини обяви, че ще остане в коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди", въпреки победата на своята формация и третото място за коалиционния партньор на изборите за европейския парламент. Триумфът на Салвини в Италия беше определен от него като "това, което ще донесе истинската промяна за Европа".

Преди изборите вицепремиерът също заяви, че няма да има сътресения в правителството и ще изкара мандата си в сегашния състав, въпреки нескритите му амбиции за министър-председателския пост. В Италия в неделя са гласували 59,09% от избирателите, което е малко над избирателната активност през 2014г. Това сочат данните от екзит пол към 12 ч. днес.

Партията на Берлускони "Форца Италия" се нарежда на четвърто място с 8,79%. Зелените в Италия взимат само 2,29% от гласовете на гражданите. Изпадането на популистите на трета позиция е резултат от ниската избирателна активност в Южна Италия, където са основните поддръжници на движението "Пет звезди". В Сардиния и Сицилия активността е малко над 25%. Очаква се в партията да се повдигне въпросът за лидерството на Луиджи Ди Майо и да се търси отговорност за ниския резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа