Край на бедственото положение в "Полимери" в Девня

Срокът на обявеното частично бедствено положение на територията на фалиралия завод "Полимери" в Девня изтича в четвъртък и ще бъде свалено, каза за "Труд" областният управител на Варна Тодор Йотов.

Направена е нова настилка на бетоновата площадка на цистерните с опасния трихлоретан, за да се предотврати евентуален разлив в почвата. Областният управител е получил уверение, че Междуведомствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии към МС ще отпусне 320 000 лева за извършените аварийни действия. Частичното бедствено положение беше обявено на 28 февруари заради риска от изтичане на отровния химикал.Двете цистерни са пълни с 2500 трихлоретан.

До есента трябва да започне цялостното решение на проблема с изнасянето на трихлоретана с вагони за Франция. Предстои подписване на договора с фирмата-изпълнител, спечелила обществената поръчка, обявена за 12 млн.лева без ДДС.

Седмица преди Великден трябва да бъде пусната за движение и крайбрежната алея във Варна, затрупана от свлачище на ската, заради което кметът обяви частичното бедствено положение. Това е приоритет №2 за решаване след Девня посочи Йотов. Въпреки че бедственото положение е до 16 април, аварийните действия и ремонтът на цялата инфраструктура край морето ще приключат до 7 април, увери областният управител. Необходимите средства, които се очакват също от Междуведомствената комисия към МС, няма да надхвърлят 80 000 лв., посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България