Край на билбордовете с видео по булевардите

Билбордовете с LED-дисплеи, които приличат на огромни телевизори, няма вече да разсейват шофьорите по големите столични булеварди.

„По отношение на LED-дисплеите остана възможността да са само в среда с пешеходни зони и площади. Ставаме по-рестриктивни, защото ги бяхме позволили и по булевардите“, обясни пред „Труд“ главният архитект на София Здравко Здравков.

На LED-дисплеите няма да може да се излъчва видео, а ще бъде пускана реклама със стационарно изображение.

Промените се въвеждат, ако Столичният общински съвет приеме в четвъртък Наредбата за преместваемите обекти, за рекламите, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност.

„Пътна полиция са категорично против билбордовете да се превърнат в огромни телевизори. Шофьорите не трябва да се разсейват от подобни екрани“, каза Здравков. В интервю за „Труд“ в края на май той сподели какво ще включва наредбата:

„Искаме да намалим тази реклама, която ни атакува отвсякъде. Първо, въвеждаме по-големи отстояния между рекламните елементи, второ намаляваме срока, за който се разрешават от 10 на 5 г. Другия важен момент е, че махаме от 1-ва зона всякаква реклама. Досега се допускаше възможност да се слага покривна реклама, идеята е тя да отпадне. Идеята е историческият център да бъде освободен изцяло, и да се запази духа на стара София." Намалява се и брандирането по фасадите на магазините, те вече няма да са целите отрупани с реклами.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България