Край на епохата Кастро в Куба - предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Парламентът на Куба избра с внушителните 99,83% от депутатските гласове Мигел Диас-Канел за президент на страната, който наследи досегашния лидер Раул Кастро и сложи край на епохата, започнала с революцията от 1959 г., предаде “Пренса Латина”.

Ден по-рано законодателите номинираха за 5-годишен мандат като единствен кандидат Диас-Канел, който досега бе вицепрезидент и който днес навършва 58 г. Веднага след гласуването той положи клетва като председател на Държавния съвет на Куба, както официално се нарича постът.

17-100

Въпреки че се оттегли от властта по собствено желание, самият Раул Кастро остава председател на управляващата Комунистическа партия. Решението му породи спекулации, че се оттегля формално, оставяйки дясната си ръка на поста, и така ще продължи да ръководи в сянка.

Основни предизвикателства пред новия кубински президент ще бъдат усилията за модернизиране на плановата икономика от съветски стил, които бяха започнати от предшественика му. Покойният лидер на революцията Фидел Кастро наричаше тези промени “отстъпки пред врага”, докато брат му Раул (на власт от 2006 г.) ги представи в по-положителна светлина и “неизменна част” от бъдещето на Острова на свободата. Компартията заявява, че този процес се е оказал по-труден от очакваното и мнозинството от реформите, приети на партиен конгрес през 2011 г., все още чакат напредък. Преминаването към единна валута (виж графиката) също е сложен процес с непредвидими икономически последствия.

Проблемни за Хавана остават и отношенията с Вашингтон, въпреки историческото възобновяване на дипломатическите връзки през 2015 г. при US президента Барак Обама. Вчера американският сенатор републиканец от кубински произход Марко Рубио заяви, че изборът на Диас-Канел е бил нагласен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка