Край на концесията, ако 3 г. няма добив

До 200 хил. лв. глоба ще плаща компания, която сондира без авариен план.

Удължават срока на разрешението за търсене и проучване на газ и нефт

Въвеждат нови глоби при нарушения

Държавата ще може да спре концесионен договор за добив на подземни богатства, ако концесионерът 3 години не е започнал добив. Това предвиждат промени в Закона за подземните богатства, внесен в Народното събрание. Мярката ще се прилага например, ако концесионерът не е предприел действия за получаване на оценка на въздействието върху околната среда или за смяна на предназначението на земи, покриващи съответното находище.

Целта на промяната е да не се допуска умишлено блокиране на отделни находища на подземни богатства, се обяснява в мотивите към законопроекта.

Друга промяна предвижда срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море да бъде удължен до две години след изтичането му. Така ще се осигури достатъчно време на компанията за изпълнение на проучвателни дейности, пише в мотивите. Според експертите оценката на перспективността на даден блок чрез прокарване на един проучвателен сондаж продължава между 36 и 48 месеца. За определяне на пълния му потенциал обаче е необходимо да бъдат направени последователно няколко сондажа.

Въвеждат се и имуществени санкции за компаниите, които търсят, проучват или добиват нефт и природен газ. Ако те нямат съгласуван вътрешен план за аварийно реагиране ще платят глоба от 10 хил. лв. до 200 хил. лв. в зависимост от вида на нарушението.

Междуведомствени комисии ще контрол на концесионните договори и ще проверяват тяхното изпълнение заедно с експертите от Министерството на енергетиката, предвиждат още промените. В зависимост от броя на контролираните договори, вида на концесиите и местоположението им, министърът на енергетиката ще назначи една или повече контролни комисии.

Условията и редът за тяхната работа ще бъдат уредени с наредба, която трябва да бъде приета от Министерския съвет в шестмесечен срок от влизането на закона в сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика