Край на куриозите при изборите за Европарламент

ГЕРБ с дебат и решение по проблема с феномена 15/15

Край на куриозния „Феномен 15/15”, казусът ще бъде решен още за европейските избори през май тази година. Това каза пред „Труд” председателят на правната комисия в 44-то Народно събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той припомни, че днес до 18.00 часа изтича срокът за предложения по промените в Изборния кодекс преди новите текстове да минат на второ четене в пленарна зала.

Така в ремонтирания Изборен кодекс трябва да се реши проблемът, който се появи през 2014 година на европейските избори в листата на БСП – а именно, многото гласове, които получи като преференция номер 15 в листата на социалистите – Момчил Неков. Куриозът беше, че младият политик измести лидера на ПЕС Сергей Станишев от партийната подредба. Самият Неков тогава обясни, че гласовете за него са предпочитание на избирателите, а не грешка. Дори от централата на БСП обаче имаше мнения, че влизането на Неков в Европарламента се дължи на съвпадението на личния му номер в листата - 15 и номера на БСП – също 15.

Поправките на първо четене бяха подкрепени със 115 гласа в началото на декември миналата година. С тях се прие още Централната избирателна комисия (ЦИК) да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда.

Машини ще могат да се поставят само в секции с над триста избиратели, но извън граница – не. Така машинно ще може да се гласува само в България. Машинно гласуване ще бъде въведено, но поетапно. Както „Труд” още тогава съобщи, преференциите за отделните кандидати ще останат в бюлетините за избори, но ще започват вероятно от №100 нагоре. А в подредбата на партиите също ще има числова поредност от 1 до 100.

”Внесли сме така да отпадне, но това е чисто пилотно предложение т.е. като база на анализ изследване. Вариантите за сега са три, но най-логично и най-близко до сегашното положение е да има числа и в списъка на партиите, и в списъка на преференциите, но да стартират от различно число”, обясни още Данаил Кирилов. От „Обединени патриоти” предлагат изобщо да няма номера, но това според експерти би забавило много времето за гласуване в тъмната стаичка. Съвсем теоретично третият вариант е с използване на букви, но той също не е много удачен.

”Ние от ГЕРБ сме предложили за дебат и решение по проблема с ефекта 15/15 като смятам, че най-широка подкрепа би получил вариантът - номерацията на листа с партии и списъка с преференциите да стартира с различно число, но да остане номерацията”, отбеляза още Кирилов.

При второ гласуване депутатите ще трябва да решат и относно видеонаблюдението в избирателните секции.

Очакван сблъсък между парламентарните партии ще е искането на ДПС да отпадне уседналостта за гласуване при европейските избори. „Рано е да бъде коментирано”, каза лаконично Данаил Кирилов.

 

За 26 май 2019-а

Машинен вот ще има

“Ще има машинно гласуване при всички случаи, въпросът е в преценката в броя на машините. Би могло да се реагира и за европейските избори да се осигурят на машини”, увери още Данаил Кирилов. “Предложили сме те да бъдат собственост на държавата, като тяхното придобиване се организира от „Информационно обслужване” - дружество с държавно имущество и с принципал българската държава. Няма да има машини в секциите на кораби, извън България и подвижните изборни секции, включваме още в предложението”, допълни той. Но не се ангажира какъв ще е броят им - дали ще бъдат осигурени за 3000 или за 5000 избирателни секции, примерно. Припомняме, че по искане на ЦИК от ГЕРБ предприеха измененията в двете посоки - във връзка с машинното гласуване и електронното дистанционно гласуване. И двата способа ще останат като опции в Изборния процес, но ще се прилагат съответно, когато са налице всички доказателства, че вотът и неговата тайна са защитени.

 

Христиан Митев, ОП: Настояваме за отпадане на номерата пред партиите

03_10-1От „Обединени патриоти” настояваме за отпадане номерата пред партиите, както и пред отбелязването на преференции за кандидатите. По този начин не само се решава проблемът с т.нар. феномен 15/15, но и българските граждани няма да гласуват за числа и номера. На практика избирателят ще знае за кого и за какво гласува.

По отношение на дистанционното гласуване има достатъчно негативни примери в Холандия, както и решение на Конституционния съд в Германия, който отрече метода. Дори и Естония, която беше сред подкрепящите го държави, даде назад и го ограничи максимално въвеждането му до намиране на техническо решение за гарантирана на сигурността и честността на вота.

По въпроса с видео наблюдението, още на първо четене ние от „Обединени патриоти” изразихме опасенията си, че ако то се извършва по време на гласуването, може да бъде използвано за контролиране на вота – явление, което трябва да бъде премахнато, а не насърчавано и подпомагано. Ако има видео наблюдение, то логиката е това да се случва след обявяването на края на изборния ден.

 

Хамид Хамид, ДПС: Подкрепяме видео наблюдението, но с корекции

03_10-2ДПС ще подкрепи видео наблюдението, като доразвием и коригираме предложението на Воля, защото трябва да се ограничи периметърът около кабинката за гласуване, за да не се нарушава тайната на вота. Ще отбележа, че в предишното Народно събрание Движението за права и свободи също внесе искане за прилагане на видео наблюдение. ГЕРБ изразява становище, че наблюдение трябва да има при броенето на бюлетините, но ние от ДПС смятаме, че такова трябва да има през целия изборен ден без да пречи на нормалното протичане. Както в помещението над масичката, така и отвън, за да се избегнат индиански нишки, търговия с гласове и т.н.

Желанието на ДПС е по-бързо да се премине към машинно гласуване с по-голям брой секции.

Имаме предложения и за преференциите, за начина на тяхното изчисляване, както и вариант, с който да бъде избегнат феноменът 15/15. Идеята е да има разминаване на номерата, което председателят на правната комисия Данаил Кирилов спомена още на първо четене. ДПС ще настоява и за отпадането на забраната за агитация на език различен от българския.

 

Явор Божанков, БСП: Публичният регистър ще пребори „мъртвите души“

03_10-3От БСП предлагаме да се въведе публичен регистър на избирателя, целящ премахването на т. нар. мъртви души. Ние призоваваме при броенето на гласове да има два оригинални протокола, гарантиращи, че няма да има злоупотреби. На първо място това срещу, което заставаме в промените на Изборния кодекс, е искането на ГЕРБ машинното гласуване да отпадне. То беше гласувано през 2014 година, до сега е имало достатъчно време да влезе, а отстъплението от него руши доверието в изборната система и в целия политически процес. Машинното гласуване не позволява недействителни гласове и гарантира, че няма да има недействителни бюлетини. Те са сред най-големите проблеми, тъй като представляват около 5%, което е цяла парламентарна сила.

Ще подкрепим предложението на Воля за въвеждане на видео наблюдение, ако то бъде само след приключване на изборния ден – при броенето на бюлетините, за да бъде гарантирана тайната на вота. Не подкрепяме предложението на ДПС за отпадане преференциите. Няма да подкрепим и промени в номерирането, защото хората са свикнали с тази изборна система.

 

Българите ще гласуваме последни през май, първи пускат бюлетини в Холандия

Всички ще изчакват португалците

03_02-newЕвропейските избори през 2019 година ще се проведат в периода от 23 до 26 май. И тъй като вотът се провежда в различни дни според традициите в различните страни-членки, то българите ще гласуваме последни, тъй като изборният ден у нас е обикновено в неделя. Някои правила се различават в отделните страни и така денят на изборите в България е неделя, но в Холандия изборите се провеждат в четвъртък. На 24 май ще гласуват в Ирландия, а на 25 май (петък) – в Латвия, Малта, Словакия и Чехия. Правителството в Прага залага и на 24 май като изборен ден. В останалите 21 страни, в т.ч. и България вотът ще е в неделния ден – 26 май. За да не се влияят гражданите на различните държави от резултатите в съответната страна, където гласуването за евродепутати е приключило, резултатите от изборите могат да бъдат публикувани едва след закриване на избирателните секции в държавата-членка, чиито гласоподаватели са последни. Така, заради часовата разлика, ще изчакаме вота и в Португалия. Някои страни са наложили ограничения за възможността на свои граждани да гласуват от чужбина или от т-нар. „трети страни”. От администрацията на Европейския парламент отбелязват специално, че ”към момента България допуска гласуване само от други страни в ЕС”. Както е известно, заради напускането на Съюза от Великобритания и формалното гласуване за това на 29 март, броят депутати в следващия ЕП ще е 705 вместо досегашните 751. България отново ще изпрати 17 свои представители в Брюксел. Европарламентът стартира и информационна кампания за повишаване на избирателната активност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика