Край на роуминга от днес

Ползваме минутите в абонаментния план за разговори в съюза

Входящите обаждания и SMS няма да се таксуват

Потребителите могат да ползват услуги в роуминг без допълнителни такси от днес. Технически, роумингът в Европейския съюз няма да бъде “безплатен”, а просто ще се таксува по различен начин, така че да бъде по-евтино и удобно за абонатите, обясниха от трите телекома за “Труд”.

Накратко, докато пътуват в ЕС, клиентите могат да ползват включеното в абонаментния им план както в България, макар и с някои условия.

Ако потребителите имат в плана си включени минути за разговори с всички национални мрежи в България, те вече могат да се ползват за обаждания до всеки номер от мрежа на оператор в ЕС и без допълнителна надценка.

Ако минутите са неограничени, потребителите ги ползват без ограничения. Ако са лимитирани, след изчерпването им ще се прилагат цени, съгласно условията на плана за разговори и SMS към други национални мрежи.

Входящите разговори и SMS вече няма да се таксуват и ще бъдат безплатни.

Регулацията дава право на операторите да налагат ограничения само при ползването на мобилен интернет. За да разберете колко безплатен интернет може да ползвате, трябва да разделите месечната такса на цената на едро, която в момента е 7,7 евро, и резултатът умножите по две.

Например: Ако клиент плаща месечна такса от 12 лв. без ДДС за тарифен план с неограничено количество MB, в роуминг в ЕС той ще може да ползва без допълнително заплащане: [12 лв./(7,7 € *1,95583 (курс на еврото)]*2 = 1,59 GB.

След изчерпването им се прилага допълнителна такса, която не трябва да превишава регулираната максимална цена за роуминг на едро - 0,018 лв./МВ с ДДС.

Абонатите трябва да знаят, че отпадането на допълнителните такси в роуминг в ЕС ще се приложи автоматично към всички действащи договори за мобилни услуги, без да се изисква от тях преподписването им, уточняват мобилните оператори.

 

За страните извън ЕС

Телекомите в битка за клиенти

Предлагат атрактивни пакети за българи, почиващи в Турция, Сърбия, Македония и Албания

Мтел със специална промо тарифа

От днес роумингът в ЕС ще е без допълнителни такси, но не така стоят нещата със съседните страни - Македония, Сърбия и Турция, които са предпочитана дестинация за летните отпуски на много българи. “Труд” направи кратко проучване сред трите родни телекома, за да сравни актуалните цени и оферти.

Дотук Мтел се ориентира най-добре, излизайки с промо тарифата Mtel Europe&Balkan. Срещу два лева на ден тя дава 1000 минути за разговори и 1000 SMS в Турция и по 100 в препоръчителните мрежи в Македония и Сърбия. И в трите държави клиентите на телекома ще разполагат с 200 MB мобилен интернет на ден. Допълнителен плюс е, че при липса на потребление в дадения ден Мтел не начислява такса на своя абонат.

“Виваком” отговаря с пакети от 15 и 65 лева с ДДС със съответно 10 и 70 минути, валидни за препоръчителните мрежи на Албания, Македония, Сърбия и Турция. За Турция операторът предлага и дневна оферта от 5,90 лева, включваща 200 минути, 200 SMS и 500 MB.

Теленор все още не предлага подобен тип пакети и при посещение в Турция, Сърбия или Македония бихме плащали по 3,49 лева за всяка минута изходящ разговор, 1,59 лева за входяща минута и 0,79 лева за SMS. Дневен пакет за мобилен интернет в балканските държави, който клиентите могат да ползват, струва 4,99 лева за 20 MB, а седмичният е на цена от 19,99 лв. за 100 МВ.

 

Комисия за защита на потребителите:

Без нови договори

Новите правила за роуминга ще бъдат въведени чрез промяна в общите условия на мобилните оператори. Във връзка с това Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна преглед на всички условия, при които дружествата в сектора предоставят телекомуникационни услуги на своите клиенти, съобщи за “Труд” Димитър Маргаритов, председател на комисията.

Той допълни, че телекомите са длъжни да уведомят потребителите за тези промени. По думите му отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях.

 

Брюксел:

Един от най-големите успехи на Европа

Говорим на цената, която плащаме у дома

Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС. Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателя на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома.”, посочват тримата в обръщението си.

Те напомнят, че през последните 10 години институциите работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. “При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. От днес ще можете да останете във връзка, докато пътувате в ЕС, на цената, която плащате у дома.”, пише още в обръщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика