Край на сагата със сградата на Турското консулство

Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Сагата със собствеността на сградата, в която се помещава Турското консулство в Бургас, приключи след 70 години. Само преди дни, областният управител Вълчо Чолаков е подписал договор за обезщетяване на наследниците.

Предоставя им се земя и две помещения в центъра на Бургас. Красивата къща срещу входа на Морската градина, сега Турското консулство, е била на Симеон Пенчев, но семейството я губи през 1948 година, заради на Закон за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост. След това сградата е предоставена на Република Турция и семейството не може да се възползва от реституционните си права. По тази причина започват дълги перипетии. Наследниците на Симеон Пенчев завеждат дела, но въпреки че през 1994 година, съдът потвърждава собствеността им, проблемът не може да бъде решен и семейството не може да върне бащиния си имот. Казусът се усложнява допълнително с намесата на международното право, дипломатическите отношения между България и Турция, както и неприкосновеността на територията, превърната в резиденция.

Исканията им до Областна администрация Бургас продължават при управлението на десет областни управителя. През годините са им предлагани порутени имоти, които наследниците отхвърлят.

„Частната собственост е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар в една демократична държава. Ситуацията, в която семейството е поставяно толкова години, е унизителна. Предлагани са им имоти, които с право са отказвали. Това, което винаги са искали тези хора е реципрочност при обезщетяването чрез замяна, при положение, че не могат да влязат във владение на собствеността си. За мен всичко, което се е изисквало през годините, за да се разреши казусът, е просто институционална воля", коментира областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е юрист по образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България