Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се зарече да „направи всичко необходимо”, за да спре излизането от ЕС без споразумение.

При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Корбин настоява за предсрочни избори

Свободата на придвижване през границите на Великобритания и установяване и работа на нейна територия от граждани на другите държави в ЕС ще приключи на 1 ноември, ако страната напусне ЕС без споразумение. Това съобщи Би Би Си, цитирайки изявление от офиса на премиера Борис Джонсън.

Предшественичката му Тереза Мей обмисляше да удължи този статут до 2021 г. за всички европейци или да им позволи да останат за 90 дни, преди да се наложи да кандидатстват за разрешение за по-продължително пребиваване.

Сега от „Даунинг стрийт” 10 уточняват, че тези два варианта вече са невалидни в случай на Брекзит без сделка. Вместо тях ще има нов подход, който щял да бъде уточнен по-късно. Най-вероятно ще се заложи на въвеждане на точкова система по австралийски модел за оценка на желаещите да се установят в страната. Във Великобритания живеят около 3 млн. граждани на останалите 27 страни от ЕС.

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обвини консерваторите, че са „провалили” Великобритания и призова за предсрочни избори, които били „промяната на посоката, от която се нуждае страната”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа