Кралев възрази срещу плана за Борисовата градина

Спортният министър Красен Кралев изрази несъгласие с представения от Столична община финален Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина в София. В него се забранява строителството около стадионите „Васил Левски“ и „Българска армия“, а се допуска само модернизация. Така се блокира възможността за изграждане на нови съоръжения.

Кралев смята, че са допуснати неточности относно урегулираните поземлени имоти в представения устройствен план. Според министъра имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие и се смесва частна и държавна собственост. Не е решен и транспортният достъп до тях и прилежащата инфраструктура.

Този план е изготвен, без да се съгласува с Министерството на младежта и спорта. Ще заявим нашите възражения пред Национална агенция по градоустройство“, коментира Кралев. Той заяви, че ако възраженията не се приемат, планът ще бъде обжалван, защото има сериозно разминаване с плановете на министерството за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина. Спортното министерство е един от най-големите собственици на имоти в парка – двата стадиона „Васил Левски“ и „Българска армия“, колодрума, зала „София“, тенис кортовете „Академик“ и бившия стадион „Юнак“.

За нито един от тях планът за регулация не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и конкретни параметри за застрояване, съобразени с необходимостта за развитието на спортната база. „Ако не се построят нови съоръжения, съществуващите в момента няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро“, предупреди Кралев.

Спортното министерство подкрепя проекта за нов модерен стадион на територията на „Българска армия“, но при тези параметри на устройствения план това не може да се реализира. Същото важи за стадион „Юнак“ и колодрума. „Потребностите на София са големи и не трябва да се ограничава реконструкцията на сега съществуващите съоръжения“, коментира Кралев и припомни, че спортните обекти в столицата са от национално значение и се ползват от граждани от цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ