Кралица Елизабет II - Блестящият монарх

Кралица Елизабет II подписа законопроекта за излизане на Великобритания от ЕС. Това проправя пътя на Обединеното кралство навън от ЕС и в петък - 31 януари точно в 23 ч. по Гринуич, Лондон трябва да напусне общността. Нейно Величество освен за Брекзит, имаше и доста ядове покрай... Мегзит.

И около Брекзит, и покрай Мегзит английската кралица се справи блестящо. Ако от началото на първия проблем изминаха повече от три години и половина, то вторият изникна абсолютно изненадващо и Нейно Величество трябваше да действа мълниеносно. Решението на внука  Хари и съпругата му Меган Маркъл да напуснат двореца и страната и да заживеят свободни в Северна Америка, хвърли с недоумение кралския двор, както и Великобритания. А начинът по който двамата решиха да го оповестят - чрез Инстаграм, дойде като гръм. Между другото, още на Коледа анализатори видяха облаци над Бъкингам. В официалното изявление на Елизабет II на бюрото й липсваше снимка на Меган и Хари, каквато имаше миналата година.

На монархията вече й се наложи да наруши много традиции, приемайки брака на Хари с разведена актриса и американка без никакво потекло, а след сватбата двамата продължиха да заобикалят протокола. “Думата, която най-много мрази кралица Елизабет, е “абдикирам”. Това е най-опасната дума в нейния живот. Прекалено много неща им прости напоследък и това вече засяга лично нейната власт, нейното развитие като глава на една монархия”, коментира експертът по етикет Милена Хлебарова, според която в английското кралско семейство нищо не се случва случайно - то се измисля по сценарий и се прилага във времето, когато трябва да се случи. Кралицата обаче веднага даде да се разбере, че и от тази ситуация има изход.

Каквото и да се е случило, резултатът е налице - целият свят се интересува от Мегзит. А Нейно Величество продължава да буди уважение не само сред британците, но и в целия свят. От Бъкингамския дворец обявиха официално какъв ще бъде статутът на принц Хари и Меган Маркъл след раздялата с короната. Звездната двойка Меган и Хари вече няма да имат право на титлите “Кралско височество”. Те няма да представляват кралицата и няма да ползват обществения фонд, който финансира кралското семейство. А за капак на всичко ще трябва да върнат милионите, дадени за ремонта на двореца, в който живееха.

Английската кралица Елизабет II със сигурност е най-емблематичният съвременен монарх. Образът, който Нейно Величество трябва да представя пред обществото, е на непоклатим управляващ, но в същото време биографите й твърдят, че тя е темпераментна и жизнерадостна жена и със сигурност се разкрива само пред малцина. Историята на тази достойна, непоклатима и решителна кралица е описана в хиляди статии, за нея са написани биографични книги. Но само някои от тях са показали жената, която остава скрита от очите на широката публика, невероятният й артистизъм, спонтанност и ярък темперамент. Например факта, че Елизабет винаги кара без предпазен колан, че никога не е давала интервю за медия, че никога не е оформяла веждите си, че няма паспорт и не може да гласува.

Животът на кралицата е неразривно свързан с този на Великобритания и има влияние както върху Европа, така и върху целия свят. Тя е родена като Принцеса Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 година. За шестнадесетия си рожден ден, когато повечето момичета на нейната възраст мечтаят да получат първото си червило, Елизабет е удостоена с почетното звание Главнокомандващ британските въоръжени сили. Коронована е за Кралица Елизабет II на 2 юни 1953 г. в Уестмистърското абатство (това е година след възкачването й на престола на 6 февруари 1952 г.). Само 25-годишна по това време, е омъжена за принц Филип от 4 години и има 2 деца (Чарлз и Анна, по-късно се раждат Андрю и Едуард). За първи път в историята церемонията по коронацията се излъчва по телевизията, макар сър Уинстън Чърчил да е против. Дори мнозина британци си купуват телевизори, за да могат да гледат живото предаване.

Кралица Елизабет Втора влезе в историята като първият английски монарх, който достига “сапфирен” юбилей - през 2017 г. тя отбеляза 65 години от възкачването й на престола. По време на нейното управление се сменят 15 министър-председатели на Великобритания - от Уинстън Чърчил до сегашния премиер Борис Джонсън. Елизабет е призната за монарх от Великобритания и 15 държави от Общността на нациите.

Няма жив монарх, който да управлява повече от нея - биографите й вече изчислиха, че 73% от живота си Елизабет е кралица. Най-големите си ядове тя преживява в началото на 90-те, когато скандалите следват един след друг. Първо, пресата е залята със снимки на голата Сара Фъргюсън - съпругата на сина й принц Андрю - с любовник. След това дъщеря й Анна се развежда, появява се скандална книга за принцеса Даяна - съпругата на принц Чарлз, с когото тя се разделя. Върхът на най-лошото обаче предстои - на 31 август 1992 г. загива любимката на целия свят Даяна. Точно тогава, когато Англия е в шок, кралицата е принудена да чуе какви ли не обвинения към себе си. И популярността й рязко намалява.

На Елизабет й трябват няколко години да се съвземе и това до голяма степен се дължи на новото поколение монарси - внукът й принц Уилям, съпругата му Кейт и трите им деца, и другият внук - принц Хари и сватбата му с Меган. Е, последната двойка вече й скрои номера Мегзит.

 

Обича конете и надбягванията

Предаността й към уелското корги (години тя отглежда тази порода кучета, като последното от тях - Уилоу, загуби преди близо две години) е добре известна, както и любовта й към конете и надбягванията. Когато през 2003-та един английски таблоид изпраща слуга под прикритие в Бъкингамския дворец, за да подготви материал със скандални разкрития, “шпионинът” с изненада открива, че далеч от всичко “свръх” Кралицата продължава да закусва обикновена домашна храна и не проявява очакваните царствени претенции.

 

За нея

Баба винаги ме е подкрепяла

Баба ми оказа силно влияние след смъртта на мама. Тя беше силното женско присъствие в живота ми, след като на съвсем млада възраст загубих майка си. За мен беше особено важно, че можех да разчитам на някого като кралицата. Нейно величество, беше насреща и прояви разбиране към терзанията ми след загубата на обичан близък. Тя винаги ме е подкрепяла и наистина оценявам напътствията й.

Принц Уилям, внук на кралицата

 

Виждам я по-често като шеф

Все още я виждам повече като Кралицата, отколкото като моята баба. Нали знаете как шефът ви е човек, към когото изпитвате огромно уважение. Много често аз я виждам именно като шеф - е, разбира се, понякога и просто като моя баба.

Внукът й Хари пред Би Би Си през 2016 г.

 

Насаме може да бъде забавна

Знам, че публичният образ на кралицата не е точно на лекомислена, но, насаме тя може да бъде забавна. По време на парти Елизабет II помоли племенника си виконт Линли да бди над сестра си - лейди Сара Армстронг-Джоунс, тъй като не се чувстваше добре. Виконтът отказа и кралицата му удари лек шамар пред гостите на празненството. Думите, съпровождащи плесника, бяха: “Не-пляс-спори-пляс-с-пляс-мен-пляс-Аз-пляс-съм-пляс-КРАЛИЦАТА!” Когато Нейно величество ме забеляза, че съм свидетел на закачливото й поведение, тя ми намигна и се оттегли.

Певецът сър Елтън Джон в автобиографията си “Аз”

 

Тя е най-загадъчната личност в света

Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред мен се състоеше в това да покажа скритата й страна, обяснявайки как се е справяла с публичната си роля; да я изобразя от различни ъгли, в много различни обстановки, заобиколена от значителен набор от персонажи.

Сали Бидъл Смит, авторката на книгата “Елизабет, кралицата”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети