Кралица Елизабет II - Нейно величество

Малцина българи са имали изключителна чест да бъдат поканени от британската кралица и да са на аудиенция при нея в Бъкингамския дворец. Българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава се срещнаха в четвъртък с Нейно величество Елизабет II.

Английската кралица Елизабет II със сигурност е най-емблематичният съвременен монарх. Историята на тази достойна, непоклатима и решителна кралица е описана в хиляди статии, за нея са написани биографични книги, в които е казано, че Елизабет винаги кара без предпазен колан, че никога не е давала интервю за медия, че никога не е оформяла веждите си, че няма паспорт и не може да гласува. Точно това разказва в последната книга за нея английската писателка Сали Бидъл Смит, която посочва още любопитни неща, като това, че Нелсън Мандела е един от малкото, които са си позволявали да се обърнат към нея просто с “Елизабет”.

Животът на кралицата е неразривно свързан с този на Великобритания и има влияние както върху цяла Европа, така и върху целия свят. Тя е родена като Принцеса Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 година. За шестнадесетия си рожден ден, когато повечето момичета на нейната възраст мечтаят да получат първото си червило, Елизабет е удостоена с почетното звание Главнокомандващ британските въоръжени сили.

Закачливата страна на характера й рядко може да се види проявена публично, особено откакто е коронована за Кралица Елизабет II на 2 юни 1953 година в Уестмистърското абатство (това е година след възкачването й на престола на 6 февруари 1952 г.). Само 25-годишна по това време, тя е омъжена за принц Филип от 4 години и има 2 деца (Чарлз и Анна, по-късно се раждат Андрю и Едуард). За първи път в историята церемонията по коронацията се излъчва по телевизията, макар сър Уинстън Чърчил да е против. Дори мнозина британци си купуват телевизори, за да могат да гледат живото предаване.

Филип и Елизабет са необичайна двойка – тя е тиха и резервирана, а той експанзивен и прям. Но в личния си живот кралицата е известна с острото си чувство за хумор, и най-вече с това, че обича практически шеги (шеги на чужд гръб). Например, и досега се разказва как веднъж на Кралския тур на Канада, Филип гони Елизабет по целия коридор на влака, носейки огромни фалшиви зъби, което ужасно я забавлява.

Извън прожекторите Кралицата има вкус към простичките, семпли неща. Миналият ноември двамата отбелязаха платинена сватба - 70 години съвместен брак.

Предаността й към уелското корги (години тя отглежда тази порода кучета, като последното от тях - Уилоу, загуби през април) е добре известна, както и любовта й към конете и надбягванията. Когато през 2003-та един английски таблоид изпраща слуга под прикритие в Бъкингамския дворец, за да подготви материал със скандални разкрития, “шпионинът” с изненада открива, че далеч от всичко “свръх” Кралицата продължава да закусва обикновена домашна храна и не проявява очакваните царствени претенции.

Кралица Елизабет Втора влезе в историята като първият британски монарх, който достига “сапфирен” юбилей – миналата година тя отбеляза 65 години от възкачването є на престола. По време на нейното управление се сменят 14 министър-председатели на Великобритания – от Уинстън Чърчил до сегашния премиер Тереза Мей. Елизабет е призната за монарх от Великобритания и 15 държави от Общността на нациите. Кралицата освен това е любим образ за восъчните фигури в световноизвестния музей Мадам Тюсо – досега са създадени 23 нейни фигури.

Няма жив монарх, който да управлява повече от нея – биографите й вече изчислиха, че 72% от живота си Елизабет е кралица. В средата на 80-те години интересът към кралицата достига връхната си точка, благодарение браковете на синовете й - принц Андрю за Сара Фъргюсън, и принц Чарлз за Лейди Даяна Спенсър. Началото на 90-те пък е супер скандално – пресата е залята със снимки на голата Сара с любовник, дъщеря й принцеса Анна се развежда, а скандална книга за Даяна, както и раздялата й с Чарлз, са върха на ядовете в кралския двор. Оказва се обаче, че най-лошото тепърва предстои. На 31 август 1992 г. загива Даяна, Англия е в шок, а кралицата е принудена да чуе какви ли не обвинения към себе си.

На Елизабет й трябват няколко години да си върне популярността и може да се каже, че това до голяма степен се дължи на новото поколение монарси – внукът й принц Уилям, съпругата му Кейт и трите им деца, и другият внук - принц Хари и сватбата му с Меган, Точно чрез тях кралското семейство възвърна популярността си.

Днес повечето британци не могат да си представят Англия без кралицата. Е, и ние българите, все пак имаме връзка с най-известния кралския двор в света – последният български монарх Симеон II е сред най-близките й роднини. Той е четвърти братовчед на бащата на кралица Елизабет II - крал Джордж Шести.

 

А вие с какво се занимавате?

На едно градинско парти в Бъкингамския дворец през 2007 г. Нейно величество задавала на гостите стандартни въпроси от рода на: “Отдалече ли идвате?” и т.н. След поредното представяне някаква жена на свой ред попитала кралицата: “А вие с какво се занимавате?” Предавайки разговора на група приятели няколко дни по-късно, Елизабет II си спомнила: “Нямах никаква представа как да й отговоря.” След многото години на срещи с хора това бил първият път, в който някой й задавал подобен въпрос.

Из биографичната книга за нея “Елизабет, кралицата”

За нея

Баба винаги ме е подкрепяла

Баба ми оказа силно влияние след смъртта на мама. Тя беше силното женско присъствие в живота ми, след като на съвсем млада възраст загубих майка си. За мен беше особено важно, че можех да разчитам на някого като кралицата. Нейно величество беше насреща и прояви разбиране към терзанията ми след загубата на обичан близък. Тя винаги ме е подкрепяла и наистина оценявам напътствията й.

Принц Уилям, внук на кралицата

 

Тя е най-загадъчната личност в света

Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред мен се състоеше в това да покажа скритата й страна, обяснявайки как се е справяла с публичната си роля; да я изобразя от различни ъгли, в много различни обстановки, заобиколена от значителен набор от персонажи.

Сали Бидъл Смит, авторката на книгата “Елизабет, кралицата”

 

Малко е дръпната и раздразнителна

Кралицата е малко дръпната и раздразнителна. Нейно величество обаче има голямо чувство за дълг. Когато я снимах за 90-годишния й рожден ден, й казах, че ще е по-добре да е без корона. Така ще изглеждате по-малко облечена, споделих аз. В този момент кралицата ме простреля с леден поглед, още по-ледено реагира: “По-малко облечена? Но за какво си мислите, че все пак става въпрос?”

Ани Лейбовиц, световноизвестна фотографка, направила фотосесия на Елизабет II

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети