„Кралят на китарата” и испански виртуоз идват за международен фестивал в Пловдив

Испанският виртуоз Еду Вико ще положи началото на втория международен китарен фестивал в Пловдив, който ще се проведе от 27 до 29 октомври, съобщиха организаторите му.

Еду Вико секстет ще представи фламенко спектакъл на сцената на Драматичния театър от 19.30 часа в първия фестивален ден, а същата вечер от 22 часа в „Bee Bop Café” започва конценрът на перуано-българcката група „Ritmos Negros”. Това е трупа, която интерпретира афро-перуанска музика - жанр, произхождаш от перуанското крайбрежие. „Ritmos Negros” смесват африкански, андски и европейски фолклорни елементи. Репертоарът им e запълнен от популярни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз парчета и други съвременни жанрове.

Групата е създадена през 2016 година, а нейни членове са Пиеро Епифаниа - вокал и перкусии, Симеон Леонидов - китара и беквокали и Борис Таслев - бас китара и беквокали. В момента тримата записват първият си студиен албум, който ще включва обработки на класически перуански фолклорни песни и авторски композиции.

Вторият ден на международния китарен фестивал - 28 октомври, пък е наситен с музикални работилници, които ще се проведат в галерия „Тракарт”. Първата работилница ще направи Еду Вико  от 10.30 часа, а след него Ивайло Звездомиров (бас китарист и един от създателите на група „Те”) ще запознае желаещите с "Ролята на бас китарата в съвременните музикални стилове ". Живеещият в САЩ българин Бо Бояджиев пък ще направи уъркшоп на тема "Акордите: вдъхновението и бекграунда върху който импровизираме". От 19.30 часа в Драматичния театър концерт ще изнесе Марко Тамайо, който е друга голяма изненада за почитателите на класическата китара. Кубинският китарист с австрийско гражданство е провъзгласен за „Кралят на китарата” от италианския вестник „Ла Стампа”". Той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара.

Вечерта ще приключи с концерт на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в „Bee Bop Café” от 22 часа. И двамата музиканти са гости на фестивала благодарение на Yamaha, които ще направят изложение на китари във фоайето на Драматичен театър в рамките на два дена -28 и 29 октомври. Всички желаещи могат да видят и пробват китари и аксесоари на Yamaha.

На 29 октомври Марко Тамайо ще направи майсторски класове, които са само при предварително записване. Те ще се проведат в АМТИИ - Пловдив. По същото време в галерия „Тракарт” ще се провеждат китарни работилници, които ще бъдат водени от Йес Пайла и Веселин Койчев и ще са на тема „Техника, фразиране и душевност: импровизацията като стил”.  Аанас Шишков - фюжън китара, пък ще изнесе лекция на тема „Тапинг техника: концепция и изпълнение”.  В 18 часа в галерия „Тракарт” Марко Тамайо ще представи авторската си книга "Essential Principals for the interpretation on the classical guitar" („Основни принципи при изпълнението на класическа китара”) – четиво, което променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб.  Вечерта ще завърши с концерт на "Йес Псайла Квартет"със специалното участие на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в Bee Bop Café  от 22 часа. Всички работилници и лекции са без вход, а билети за концертите в рамките на фестивала ще могат да бъдат закупени онлайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура